álvaro siza and carlos castanheira populate south korean forest with concrete structures
 

álvaro siza and carlos castanheira populate south korean forest with concrete structures

álvaro siza has worked with fellow portuguese architect carlos castanheira to design a complex of three buildings surrounded by woodland in south korea’s north gyeongsang province. the largest of the three structures developed as part of the ‘saya park’ project is a concrete art pavilion that comprises a variety of exhibition galleries. visitors enter the site from the north where they are greeted by an isolated library contained within a separate volume.

alvaro siza saya park
the concrete art pavilion comprises a variety of exhibition spaces
image © fernando guerra | FG+SG

 

 

from here, guests are led inside the cavernous building, which comprises two parallel forks connected by a tunnel. siza and castanheira used this passageway to delineate an open courtyard at the heart of the building. dramatic interior spaces are defined by their raw appearance, proudly displaying their board formed concrete skin. meanwhile, apertures cut into the monolithic walls and roof provide natural overhead lighting. the journey concludes with a balcony that presents sweeping views across the landscape.

alvaro siza saya park
a passageway delineates an open courtyard at the heart of the building
image © fernando guerra | FG+SG

 

 

‘there are projects that are born both out of their site and for it,’ says carlos castanheira. ‘there are projects that create the site for themselves. the art pavilion modified the hill site and also adapted itself to it. and we all also, adapted ourselves to the beauty of this project. we enter the art pavilion as if entering a sculpture that absorbs us and enables us to feel space, light, shade, time and also, what is before and what is beyond.’

alvaro siza saya park
dramatic interior spaces are defined by their raw, cavernous appearance
image © fernando guerra | FG+SG

 

 

the second building is a chapel, designed to offer ‘a space of internal beauty’. embedded into the hillside, the structure opens up to the morning’s eastern light. ‘saya park lacked a chapel,’ castanheira explains. ‘there were plenty of symbols for meditation and introspection, allowing visitors to experience moments of beauty out in the open. a space of internal beauty was needed. its geometry is pure, because its function is also pure.’

alvaro siza saya park
the walls proudly display their board formed concrete skin
image © fernando guerra | FG+SG

 

 

the third building, which for now remains unrealized, will be an observation tower that rises above the pine forest. the concrete structure will be positioned on a small hill overlooking the deep valley below. visitors ascending the tower will pass windows that provide fleeting glimpses of the outside world, before the route culminates in a south-facing balcony. ‘the descent provokes introspection as we return to earth,’ says castanheira. ‘the almost raw finish of the exposed concrete contrasts with the purity of the form. despite its simple appearance, the essence of the tower is complex. its function is the essence of architecture.’

alvaro siza saya park
apertures cut into the monolithic structure provide natural overhead lighting
image © fernando guerra | FG+SG

alvaro siza saya park
álvaro siza worked on the project with fellow portuguese architect carlos castanheira
image © fernando guerra | FG+SG

alvaro siza saya park
‘saya park’ is located in south korea’s north gyeongsang province
image © fernando guerra | FG+SG

alvaro siza saya park
the journey concludes with a balcony that presents sweeping views across the landscape
image © fernando guerra | FG+SG

alvaro siza saya park
an aerial view of the art pavilion
image © fernando guerra | FG+SG

alvaro siza saya park
embedded into the hillside, the chapel opens up to the morning’s eastern light
image © fernando guerra | FG+SG

alvaro siza saya park
visitors are bathed in light that penetrates through a small opening
image © fernando guerra | FG+SG

alvaro siza saya park
an observation tower, which for now remains unrealized, will rise above the pine forest
image courtesy of carlos castanheira architects

 

 

project info:

 

location: gyeongsangbuk-do, south korea
date: 2015-2018
architects: álvaro siza + carlos castanheira
portugal office: CC&CB, arquitectos
collaborators: rita ferreira, diana vasconcelos, luíza felizardo, nuno rodrigues, filipa guedes
consultants: HDP – paulo fidalgo (structure)
3D models: germano vieira

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    491,173 subscribers
    - see sample
    - see sample