alvisi kirimoto mirrors woodlands with treehouse-like school in rome

alvisi kirimoto mirrors woodlands with treehouse-like school in rome

alvisi kirimoto reflects nearby forest in university construction

 

Alvisi Kirimoto collaborates with Studio Gemma to realize an educational facility within a verdant landscape for the LUISS Guido Carli university campus. The construction, placed in the heart of Rome, Italy, saw the expansion of the existing college building and a new section created from scratch, all whilst dealing with the site’s landscape constraints. The result, a treehouse-like facility clad in wooden slats and glass, reflects a small forest located to its south.

alvisi kirimoto mirrors woodlands with treehouse-like school in rome
Alvisi Kirimoto collaborates with Studio Gemma to realize an educational facility

all images by Marco Cappelletti

 

 

educational hub contains direct connection with treetops

 

Founded in 2002, Alivisi Kirimoto + Partners is an international architectural firm whose work is synonymous with sensitive building materials and respect for nature. Rome-based architects Studio Gemma the aided design to complete the two-story educational hub. The concept stems from raising the volume, putting the top floor in direct connection with the treetops, while allowing the ground floor to house the entrance and service areas.

alvisi kirimoto mirrors woodlands with treehouse-like school in rome
Alivisi Kirimoto + Partners is synonymous with a respect for nature

 

 

school building dissolves into nature

 

With its permeable and transparent skin, the university building dissolves into nature, evoking comparison to a classic tree house. The structure encompasses three classrooms and an amphitheater, carefully designed to be able to host various educational, cultural, artistic, and social activities. An outdoor deck has been treated with gravel flooring, encouraging study, informal meetings, and play.

alvisi kirimoto mirrors woodlands with treehouse-like school in rome
the education center uses sensitive building materials

 

 

focal point for university life

 

‘The indissoluble link between the structure and the surrounding greenery signals an innovative approach to education which, to encourage learning, focuses on the well-being generated by the relationship with nature’, explains the architect Massimo Alvisi, co-founder of the studio.

 

Every detail for each color and texture was chosen to create a warm feeling for students at LUISS Guido Carli, allowing the Alvisi Kirimoto project to become a focal point of university life.

Alvisi_Kirimoto-fullsize-01

outdoor deck has been treated with gravel

alvisi kirimoto mirrors woodlands with treehouse-like school in rome
the top floor in direct connection with the treetops

alvisi kirimoto mirrors woodlands with treehouse-like school in rome
the construction reflects surroundings

alvisi kirimoto mirrors woodlands with treehouse-like school in rome
university is in the heart of Rome

Alvisi_Kirimoto-fullsize-02

sits within a verdant landscape for the LUISS Guido Carli university campus

alvisi kirimoto mirrors woodlands with treehouse-like school in rome
timber tones create organic feeling

alvisi kirimoto mirrors woodlands with treehouse-like school in rome
materials are warm and welcoming

alvisi kirimoto mirrors woodlands with treehouse-like school in rome
outdoor floor is finished with gravel

Alvisi_Kirimoto-fullsize-03

amphitheater overlooks surrounding nature

alvisi kirimoto mirrors woodlands with treehouse-like school in rome
structure encompasses three classrooms

alvisi kirimoto mirrors woodlands with treehouse-like school in rome
host various educational, cultural, artistic, and social activities

alvisi kirimoto mirrors woodlands with treehouse-like school in rome
Alvisi Kirimoto project can become a focal point of university life

alvisi kirimoto mirrors woodlands with treehouse-like school in rome
the university building dissolves into nature

 

 

1/17
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 

project info:

 

name: New LUISS school building

architects: Alvisi Kirimoto + Partners | Studio Gemma

location: Viale Romania, 32, Rome, Italy

completion: 2022

client: Luiss Libera Università Internazionale degli Studi Sociali Guido Carli

contractor: ECOFAST Sistema srl

photography: Marco Cappelletti

project team: Vasiliki Maltezaki | Chiara Quadraccia | Daniel Costa Garriga | Alessandro Speranza | Federica Vola

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom
happening now! at milan design week 2024, samsung creates a world where the boundaries between the physical and digital realms blur.

ALVISI KIRIMOTO + PARTNERS (6)

ARCHITECTURE IN ITALY (547)

SCHOOL ARCHITECTURE AND DESIGN (686)

TREEHOUSE ARCHITECTURE AND DESIGN (117)

WOOD AND TIMBER ARCHITECTURE AND DESIGN (906)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5