ampuero yutronic manipulates all-black volume to form sculptural hilltop home in chile
 

ampuero yutronic manipulates all-black volume to form sculptural hilltop home in chile

london- and santiago-based firm ampuero yutronic has designed a large family home in central chile’s araucanía region. the design of the two-storey property responds to its scenic surroundings, characterized by open countryside, temperate rainforests, lakes, and volcanoes. located on a gently sloping site, ‘casa hualle’ is a single sculptural volume that maximizes external views. intriguingly, the building presents two different appearances depending on where it is viewed from. when approached from the road, the house is reminiscent of the region’s agricultural pitched-roof sheds. in contrast, when viewed from the main valley to the north, the building blends into its pastoral context.

ampuero yutronic casa hualle
all images © felipe fontecilla

 

 

the structure was initially conceived by ampuero yutronic as a simple rectangular volume, before a series of manipulations resulted in a more sculptural form. these interventions included the extension of the rectangular footprint to take in views of a volcano, while the home’s entrance is set within a recessed void that provides shelter from wind and rain. on the north side of the property, another recess at ground level creates an overhang to shade the large expanse of glazing from the hot summer sun. finally, the dynamic geometry of the roof transforms from a typical pitched gable end on the short northeast façade, to a flat roof opposite.

ampuero yutronic casa hualle
the large family home is located in central chile’s araucanía region

 

 

externally, the residence resembles other buildings in the area that are typically clad in the region’s black volcanic stone. however, the dwelling is clad in vertical dark-stained timber slats, which have been placed over a black waterproof fabric that provides a more ephemeral skin-like quality. although they appear randomly placed, the positioning and size of the windows is dictated by the views towards the landscape. contrasting the dark exterior, interior walls are lined in pale, stained plywood. meanwhile, warmer natural wood surrounds the windows, which frame carefully composed external views.

ampuero yutronic casa hualle
the entrance is set within a recessed void that provides shelter from wind and rain

 

 

internally, the house is arranged around a double height volume that is orientated to take in views of the volcano and the lake. this central space forms is the social heart of the home, and accommodates the kitchen, as well as dining and living space. two separate guest bedrooms and bathrooms are also located at ground level. the master bedroom and bathroom on the first floor are accessed by stair via the studio, library, and gallery walkway that overlooks the main central space below.

ampuero yutronic casa hualle
interior walls are lined in pale, stained plywood

ampuero yutronic casa hualle
the master bedroom is found on the upper storey

ampuero yutronic casa hualle
the windows frame carefully composed external views

ampuero yutronic casa hualle
the dwelling is clad in vertical dark-stained timber slats

ampuero yutronic casa hualle
the design of the two-storey property responds to its scenic surroundings

ampuero yutronic casa hualle
‘casa hualle’ is located on a gently sloping site

 

 

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,054 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine