‘justk’ by amunt in tübingen, germany all images courtesy amunt image © brigida gonzález

german practice amunt (björn martenson, sonja nagel, jan theissen) has sent us images of ‘justk’, a multi-storey dwelling for two adults and four children in tübingen, germany. sitting on a 365m plot on a south-facing slope, the design makes most of its limited size and seeks to provide imaginative overlapping of spatial areas while remaining sustainable and energy-efficient in its domestic operations.

amunt: justk elevation image © brigida gonzález

working with the local state building regulations, the house is built vertically to a total of four storeys arranged in a staggered fashion. the overall volume features a number of angles that can be clearly read from the exterior. finished in a slate-grey shade, the design relates to the surrounding 1920s tuff buildings in a contemporary manner. the roof form was influenced by a ‘southwester hat’, constructed out of welded sheeting which incorporates a drainage edge that leads off the ‘hat brim’.

amunt: justk exterior view image © brigida gonzález

amunt: justk one entrance image © brigida gonzález

the internal space is in essence two houses wrapped in one envelope. keeping in mind the future trajectory of the family, the design is kept flexible and can be split into two living units with separate entrances. wood is the predominant material for the interior surfaces, chosen for its renewable aspect as well as its thermal qualities. the light tone of the wood maximizes the natural daylighting effect while extending the sense of space through its singular finish. constructed in a short period of time, the house utilized a prefabrication method with 136 elements installed together with a notching and joinery system.

amunt: justk from outdoor terrace image © brigida gonzález

amunt: justk interior view of kitchen image © brigida gonzález

amunt: justk staircase image © brigida gonzález

amunt: justk views of lofted sitting area images © brigida gonzález

amunt: justk image © brigida gonzález

amunt: justk images © brigida gonzález

amunt: justk corridor image © brigida gonzález

amunt: justk stairs to attic level image © brigida gonzález

amunt: justk image © brigida gonzález

amunt: justk general view image © brigida gonzález

amunt: justk in context image © brigida gonzález

amunt: justk site map

amunt: justk floor plan / level -1 (1) entrance with wardrobe (2 )house connection box (3) outside kitchen with sink

amunt: justk floor plan / level 0 (1) living room (2) mini office (3) guest toilet (4) utility (5) kitchen-living room (6) balcony

amunt: justk floor plan / level +1 (1) child’s room (2) parents’ room (3) child’s room (4) bathroom

amunt: justk floor plan / level +2 (1) child’s room (2) child’s room (3) hallway-living room (4) kitchen (5) bathroom (6) box room

amunt: justk floor plan / level +3 (1) multipurpose room

amunt: justk sections (1) forecourt (2) wall to sit on (3) outside kitchen with sink (4) house connection box (5) entrance with wardrobe (6) steps to sit on (7) climate sluice (8) kitchen-living room (9) 12 m2 balcony room (10) kitchen and balcony bench (11) apple tree (12) utility room (13) guest toilet (14) mini office (15) living room (16) place next to the window (17) panorama into the green (18) staircase as a stage (19) bedroom (20) low breast wall (21) 2nd floor bathroom (22) entrance to upper living unit (23) built-in cupboard / wardrobe (24) staircase to 3rd floor (25) box room (26) built-in cupboard / kitchen (27) room with view to the castly (28) hallway-living room (29) 3rd floor bathroom (30) working space and multi-purpose room (31) roof window for stack effect (32) solar panels

amunt: justk axonometric (1) forecourt (2) wall to sit on (3) outside kitchen with sink (4) switch room (5) entrance area with wardrobe (6) steps to sit on (7) cold air sluice (8) kitchen-living room (9) 12 m2 balcony room (10) kitchen and balcony bench (11) apple tree (12) utility room (13) guest toilet (14) mini office (15) living room (16) place next to the window (17) panorama into the green (18) staircase as a stage (22) entrance to upper living unit (33) solar panels

amunt: justk diagram illustrating the two separate units

project info:

site: 365 m2 floor space: 138 m2 gross floor area: 278 m2 cubic content: 583 m2

structural planning: ingenieurbüro von fragstein, dipl.-ing. (fh) wenzel von fragstein energy planning: dipl.-ing. jörg lammers