AND clads café/residence in south korea with angled aluminum louvers
 
AND clads café/residence in south korea with angled aluminum louvers AND clads café/residence in south korea with angled aluminum louvers
oct 25, 2016

AND clads café/residence in south korea with angled aluminum louvers

 

in paju, a city in south korea’s gyeonggi province, AND (architecture of novel differentiation) has completed a café/residence clad with aluminum louvers. the building was designed for a couple who manage the ground floor music-themed café and live at the structure’s upper storeys. the brief for ‘louverwall’ called for a vertical, transparent, and dynamic ground level that welcomed passersby.

architecture-of-novel-differentiation-and-louverwall-house-paju-gyeonggi-korea-designboom-02
the scheme is located in paju, a city in south korea’s gyeonggi province
all images by shinkyungsub

 

 

as the plot is surrounded by other buildings on three sides, AND’s main challenge was to develop a fourth façade that was both energy efficient and transparent, filtering soft daylight. ‘we decided to limit the direct light of the west and bring in the light from the south,’ explain the architects. a south-facing clerestory window has developed, while internally two massive curved walls bring natural daylight deep into the floorplate throughout the year.

architecture-of-novel-differentiation-and-louverwall-house-paju-gyeonggi-korea-designboom-02
the building was designed for a couple who manage a café at ground level

 

 

the façade is combined with louvers that are designed to block out the summer sun. the design of the aluminum louvers, which cover the entirety of the curtainwall, is the result of an algorithm that finds the best performing solution for the given surface. PLDS (parametric louver design system) finds the optimized set of formal parameters for the glazed surface, taking into account the angle of rotation, spacing, projection length, and inclination.

architecture-of-novel-differentiation-and-louverwall-house-paju-gyeonggi-korea-designboom-02
the main challenge was to develop a façade that was both transparent and energy efficient

 

 

however, the louvers do not just block direct sunlight. they also allow winter sun to pass through, ensuring that the curtain wall does not create extra heating and cooling loads. the façade casts a pattern across interior surfaces, tracking the sun’s movement across the sky and indicating climatic conditions. as one ascends the stairs leading to the living quarters above, a rhythmic play of light and shade occurs, activating the entirety of the space.

architecture-of-novel-differentiation-and-louverwall-house-paju-gyeonggi-korea-designboom-02
the façade is combined with louvers that are designed to block out the summer sun

architecture-of-novel-differentiation-and-louverwall-house-paju-gyeonggi-korea-designboom-02
the design of the louvers is the result of an algorithm that finds the best performing solution

architecture-of-novel-differentiation-and-louverwall-house-paju-gyeonggi-korea-designboom-02
a rhythmic play of light and shade occurs, activating the space

architecture-of-novel-differentiation-and-louverwall-house-paju-gyeonggi-korea-designboom-02
stairs lead to the building’s living quarters at the upper two storeys

architecture-of-novel-differentiation-and-louverwall-house-paju-gyeonggi-korea-designboom-02
curved walls bring natural daylight deep into the plan

architecture-of-novel-differentiation-and-louverwall-house-paju-gyeonggi-korea-designboom-02
the brief called for a vertical, transparent, and dynamic response

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

  • Clever and welcoming, domestic architecture as technological clothing.

    Mort d'Urban says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
477,159 subscribers
- see sample
- see sample
privacy policy