residential unit in japan protrudes a two-meter cantilever concrete volume

residential unit in japan protrudes a two-meter cantilever concrete volume

OHArchitecture reshapes apartment in Betsuincho

 

Kyoto-based OHArchitecture takes over the reconstruction of a two-leveled residential unit in Betsuincho, Japan. The concrete structure is cast with loose plates forming a rough texture that resembles abstract wrinkles. The first floor which serves as a rental module models a six-meter grid arrangement, while the second story protrudes a two-meter cantilever assembling separate residences. Each of the two floors is divided into maisonettes to enhance the strength of the space. The transformed collective housing makes use of the framework, forming several different living zones.

residential unit in japan protrudes a two-meter cantilever concrete volume
all images provided by OHArchitecture

 

 

interior applies nested iron black skin and wooden boxes

 

On the first floor, the space between the exterior eaves displays a full steel sash, while the ground floor area stands connected to the outdoor zone. On the second level, the slab is cut open and a steel staircase is installed to smoothly connect the upper and lower stories. The interior applies nested iron black skin and wooden box-like volumes. By compactly organizing the water and other areas, the design team at OHArchitecture achieves a high degree of free open space in the common center of the structure. Originally designed attached to a ground-floor shop, the construction transforms the house’s spaces and functions through a series of modifications that reserve the initial character.

residential unit in japan protrudes a two-meter cantilever concrete volume
the second story protrudes a two-meter cantilever

residential unit in japan protrudes a two-meter cantilever concrete volume
originally attached to a ground-floor shop, the construction transforms the house’s spaces and functions

apartment-in-betsuincho-oharchitecture-designboom-1800-2

residential unit in japan protrudes a two-meter cantilever concrete volume
the arrangement forms a free open space in the common center of the structure

apartment-in-betsuincho-oharchitecture-designboom-1800-3

residential unit in japan protrudes a two-meter cantilever concrete volume
the interior applies nested iron black skin and wooden box-like volumes

residential unit in japan protrudes a two-meter cantilever concrete volume
the renovation process follows a series of modifications that manage to reserve the initial character

residential unit in japan protrudes a two-meter cantilever concrete volume
on the second level, the slab is cut open and a steel staircase is installed connecting the floors

 

1/5
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 

project info:

 

name: Apartment in Betsuincho

designer: OHArchitecture | @oharchitecture_diary

location: Betsuincho, Osaka, Japan

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

ARCHITECTURE IN JAPAN (1488)

CONCRETE ARCHITECTURE AND DESIGN (692)

OHARCHITECTURE (9)

RENOVATION ARCHITECTURE AND DESIGN (726)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS (3809)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5