loading video...

diffuse lighting + sloping volumes define apollo architects' new house in tokyo

‘ESPACE’ by apollo architects & associates

 

Tucked into a downtown residential neighborhood in Tokyo, Japan, ‘ESPACE’ is a two-story, wood-clad house completed by local practice Apollo Architects & Associates earlier this year. The owners, a couple with minimalist taste and superfluous possessions, wanted a private home on the compact lot that prioritized a spacious atmosphere over physically large rooms.

 

As ‘ESPACE’ abuts the north side of a narrow road and is hemmed in by closely packed houses, the architects omitted windows from the facade facing the street to maintain privacy; all natural light filters into the house from a courtyard and set of clerestory windows. Meanwhile, the team clad the building frontage in a rigid wooden frame to maximize its usage. 

 

The gate-shaped frame avoids the need for load-bearing walls on the north side of the house, allowing for three windows to occupy the full width of that side, with a row of clerestory windows above. Built-in wall storage takes advantage of the shape of the frame’s posts, making the space functional even without additional furniture,’ writes Apollo Architects & Associates.

diffuse lighting + sloping volumes define apollo architects' new house in tokyo‘ESPACE’ by Apollo Architects & Associates | all images © Masao Nishikawa

 

 

daylight as a tool to make each room feel spacious 

 

Apart from its dramatic sloping surfaces and minimalist aesthetic, one of the most striking features in ‘ESPACE’ is daylight distribution. The three north-side windows let in soft, diffuse light in the family room that occupies the whole of the second floor. Meanwhile, direct southern sunlight shines in along the sloped roof and is reflected off a wall into the room, brightening the area near the windows. This light filters through the floor grating onto the first level, housing the bedroom and bathroom. In addition, sunlight pours through clerestory windows running the length of the north side, casting beautiful gradations on the sloped gable ceiling and ensuring that the kitchen at the back of the house receives adequate illumination.

 

By treating the entire building as a reflector, we succeeded in creating a separate universe of diffuse light that makes the rooms feel spacious and echoes the uniquely tranquil character of the residents,’ concludes the practice.

diffuse lighting + sloping volumes define apollo architects' new house in tokyo

daylight makes every room feel spacious, especially by highlighting the house’s sloping volumes

diffuse lighting + sloping volumes define apollo architects' new house in tokyo

diffuse lighting + sloping volumes define apollo architects' new house in tokyonatural light pours in from the courtyard and clerestory windows

 

espace-designboom-full-2

diffuse lighting + sloping volumes define apollo architects' new house in tokyo

diffuse lighting + sloping volumes define apollo architects' new house in tokyoatmospheric interiors 

 

espace-designboom-1800

 

 

1/7
diffuse lighting + sloping volumes define apollo architects’ new house in tokyo
 
diffuse lighting + sloping volumes define apollo architects’ new house in tokyo
 
diffuse lighting + sloping volumes define apollo architects’ new house in tokyo
 
diffuse lighting + sloping volumes define apollo architects’ new house in tokyo
 
diffuse lighting + sloping volumes define apollo architects’ new house in tokyo
 
diffuse lighting + sloping volumes define apollo architects’ new house in tokyo
 
diffuse lighting + sloping volumes define apollo architects’ new house in tokyo
 

project info:

 

name: ESPACE

location: Shinagawa ward, Tokyo, Japan

completion date: 07.2022

site area: 77.68 sqm

building area: 50.79 sqm

total floor area: 98.02 sqm

design period: 12.2018-03.2019

construction period: 04.2019-07.2022

architectureApollo Architects & Associates 

lead architect: Satoshi Kurosaki

structural engineer: Masaki Structure / Kenta Masai

facility engineer: Naoki Matsumoto

lighting design: SIRIUS LIGHTING OFFICE Inc.

construction: Kimura Ryozo Construction

photography: Masao Nishikawa

videography: Seiya Aoki / GRAFILM

APOLLO ARCHITECTS AND ASSOCIATES (49)

ARCHITECTURE IN JAPAN (1264)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS (2911)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5