‘knot’ by apollo architects and associates in tokyo, japan all images courtesy apollo architects and associates photograher: masao nishikawa

‘knot’ by japanese practice apollo architects and associates is a 100 m2 house for a married couple in a residential neighborhood of tokyo. situated on a corner of a hilly site, the building takes advantage of the half-floor difference between the front and the back by offsetting the interior space, establishing a vertical continuity in circulation and visual connections.

apollo architects and associates: knot exterior view

the exterior, which resembles a partially pulled-out drawer, is composed of reinforced concrete and glass. a series of translucent panels house the dwelling’s open veranda space, providing abundant natural light for the living room while still establishing a level of privacy. another glass-encased void space acts as a light well by the kitchen and dining area.

apollo architects and associates: knot living space

devoid of any partition walls, the compact design assigns specific areas and programs by breaking up the space on a vertical plane. the living room is stepped up half a storey from the kitchen and dining space while a mezzanine-like office room overlooks the lounge. this partial offsetting provides multiple sightlines throughout the interior, allowing the space to gently connect both vertically and horizontally.

apollo architects and associates: knot looking towards the balcony

apollo architects and associates: knot

apollo architects and associates: knot kitchen/dining

apollo architects and associates: knot (left) stairs up to office (right) living room from the office

apollo architects and associates: knot

apollo architects and associates: knot (left) street facade (right) from the balcony

apollo architects and associates: knot longitudinal section

apollo architects and associates: knot cross section

project info: principal use: private house structure: reinforced concrete site area: 100.18 m2 total floor area: 99.27 m2 (50.04 m2 / level 0, 49.23 m2 / level +1) structural engineer: taro yokoyama