apollo architects and associates: SBD25 apollo architects and associates: SBD25
sep 24, 2012

apollo architects and associates: SBD25

‘SBD25’ by apollo architects and associates, seongbuk-dong, seounbuk-gu, seoul image © masao nishikawa

tokyo and seoul-based firm apollo architects and associates have completed ‘SBD25’, a dwelling within a residential district in northern seoul. within an area of old korean architecture, historical landmarks and castle walls, this house joins the existing fabric large, small old and new structures. positioned on an oddly-shaped sloping site measuring 330 square meters, the arrangement of the building maintains a building to land ratio of 30% and 60% FAR by excavating below ground. bordered with three narrow alleys, the interior is opened to a traditional madan courtyard, a personal microcosm to look out into.

four gardens within the entry, approach, roof and interior generate tranquil scenes which are interwoven throughout the internal experience. the backdrop of concrete and hardwood lined ceilings and floors is ideal for the owner’s line of scandinavian furniture. the neutral palette intends to accommodate changes of inhabitants and within the encompassing environment over time.

exterior facade image © masao nishikawa

excavated entry area image © masao nishikawa

subgrade entry hall image © masao nishikawa

stair to ground level image © masao nishikawa

hall leads to gym image © masao nishikawa

stairs to garden courtyard images © masao nishikawa

madan-style courtyard image © masao nishikawa

steel grill stairway image © masao nishikawa

upper level family area image © masao nishikawa

image © masao nishikawa

guest bedroom image © masao nishikawa

view from bedroom image © masao nishikawa

ground level living, dining area + kitchen image © masao nishikawa

image © masao nishikawa

view towards madan courtyard image © masao nishikawa

kitchen image © masao nishikawa

image © masao nishikawa

(left) bathroom (right) skylights bring light into the excavated corridors images © masao nishikawa

illuminated at night image © masao nishikawa

light from sub-grade corridor illuminates courtyard image © masao nishikawa

entry hall image © masao nishikawa

image © masao nishikawa

image © masao nishikawa

image © masao nishikawa

floor plan / level 0

floor plan / level 1

roof plan

floor plan / level -1

elevation

elevation

elevation

elevation

project info:

architecture: satoshi kurosaki/apollo architects & associates photography: masao nishikawa location: seongbuk-dong, seongbuk-gu soul date of completion: october 2011 principal use: private housing structure: RC site area: 375.32m2 total floor area: 453.75m2 (236.19m2/b1f,108.89m2/1f, 108.67m2/2f) structural engineer: SDG mechanical engineer: EOSplus exterior finish: exposed concrete floor: teak flooring / tile / stone wall: border tile / exposed concrete / acrylic emulsion paint ceiling: teak / exposed concrete / acrylic emulsion paint

  • WOW

    this is a sensational piece of work – a lot of channeling Mssr. Ando and a touch of Mssr. Castle in there but in both cases they’re jumping off points – the aesthetic is not simply repeated but taken somewhere else

    bravo

    dbkii says:
  • Not a livable space. More like a design school project. My first response? An expensive prison, complete with a grass exercise yard..

    Nellie J says:
  • Ya…I have to agree with Nellie. I see nothing here that warrants discussion, rather the opposite. It might have been more interesting had the architects simply papered the walls with currency…or provided an extra living space for window maintenance personnel. I agree with dbkii regarding the allusion to Mr. Castle, but that might be better presented apart from this unfortunate building.

    Chaszr says:
  • They\’ve done much better stuff in Japan…the client\’s brief and rich-man budget had probably killed their creativity here.

    ioio says:
  • yes Nelie this place is so hard edge I get a headache looking at it. Gheez how could you live in a place like that? I hope the owner drives a 1960 Morris.

    Frank says:
  • I\’m afraid I find myself agreeing with the last comment. I totally admire the execution and discipline of design but find the whole habitat lacking in humanity. It would be interesting to see a young family grow and put their mark onto such a place.

    Paul Bradburn says:
  • Woah! there should be some remote controlled blids up there.

    Skinner17 says:
  • Ridiculously “un-homely” , actually i can interact better with my office environment than in there. Its a wonderful site , the slope and all (my opinion) – offers great scope for creativity. Not effective.

    Sum6791 says:
  • Strickingly stark. Beautiful finishes, but a object out of place would look untidy. Would not want to live there in winter.

    Ascott says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news