apollo architects clads cave house in galvanized steel
photo by masao nishikawa
all images courtesy of apollo architects & associates

 

 

 

satoshi kurosaki of japanese practice apollo architects & associates has designed ‘cave’ a residence located in a suburban area of tokyo. built for a single person, the four-storey house is clad in a combination of galvanized brown steel sheets, establishing a vibrant and engaging façade. the project is defined by a panoramic window that takes advantage of the dwelling’s prominent corner plot. framing external views across the neighborhood, the opening provides the compact interior with a sense depth and space.

apollo architects & associates cave house designboom
the project is located in a suburban area of tokyo
photos by masao nishikawa

 

 

 

primary living accommodation is located at the second floor where an open kitchen contains a walnut dining table capable of accommodating a significant number of guests. while above, a large skylight fills the home with a soft diffuse light. private areas of the home such as the bathroom, toilet, main bedroom, and a small garden are positioned on the third floor. in the basement a wine cellar features a custom-made rack, and comprises a study with a sofa and bookshelves. a tatami room serves as a guest room, with minimum natural lighting.

apollo architects & associates cave house designboom
a panoramic window frames external views across the neighborhood
photo by masao nishikawa

apollo architects & associates cave house designboom
a large skylight fills the home with a soft diffuse light
photos by masao nishikawa

apollo architects & associates cave house designboom
a walnut dining table is capable of accommodating a significant number of guests
photo by masao nishikawa

apollo architects & associates cave house designboom
primary living accommodation is located at the second floor
photo by masao nishikawa

apollo architects & associates cave house designboom
the four-storey house is built for a single person
photo by masao nishikawa

 

 

project info:

 

location: sinjuku ward tokyo, japan
completed: may 2014
principal use: private housing
structure: RC/B1F,wooden/1F,2F,3F
site area: 57.31 sqm
building area: 38.97 sqm
total floor area: 129.28 sqm (B1F, 38.97 sqm/1F,28.73/2F, 38 sqm/3F, 22.96 sqm/)
architecture: satoshi kurosaki / apollo architects & associates
structure engineers: masaki structure (kenta masaki)
facility engineers: shimada architects (zenei shimada)
construction: oohara koumusyo
photography: masao nishikawa

 

material information
exterior finish: galvalume
floor: wood flooring
wall: synthetic resin emulsion paint
ceiling: synthetic resin emulsion paint