‘ring’ by apollo architects & associates, kitayamacho fuchu suburb of tokyo, japanimage © masao nishikawa all images courtesy of apollo architects & associates

 

 

japanese firm apollo architects and associates has recently completed ‘ring’, a single family dwelling located within the dense neighborhood of kitayamacho fuchu,  a suburb of tokyo, japan. the house stands on the northeast corner, among a series of old and new structures, projecting a closed exterior with a series of horizontal windows to maintain a sense of privacy for the client. the halo-shaped wing wall protruding outwards from the top of the entrance also accommodates a parking lot and creates a semi-outdoor space. this intermediate zone, is poised between outside and inside to produce a measured and balanced sense of intimacy.

 

the master bedroom, children’s quarters and bathroom are located on the first floor, while the second story contains a large single space that serves as a family area. the rigid-frame structure incorporates a number of steel posts within it to create a timber-framed house whose south-facing facade features windows that can be fully extended. while the grating on the floor of the balcony obstructs the lines of sight and admits light to the bottom level. the outer wall also protects the interior environment from the chaotic urban landscape by which is visible from the glass partitions. this feature serves as a frame and embraces a contemporary aerial landscape outside the dwelling, while also obstructing lines of sight that might peer into it.

 

 

apollo architects & associates: ring exterior facade image © masao nishikawa

 

 

apollo architects & associates: ring interior courtyard image © masao nishikawa

 

 

apollo architects & associates: ring projected wall and parking space image © masao nishikawa

 

 

apollo architects & associates: ring interior image © masao nishikawa

 

 

apollo architects & associates: ring stairway to upper level image © masao nishikawa

 

 

apollo architects & associates: ring image © masao nishikawa

 

 

apollo architects & associates: ring second level image © masao nishikawa

 

 

apollo architects & associates: ring image © masao nishikawa

 

 

apollo architects & associates: ring floor-to-ceiling sliding windows image © masao nishikawa

 

 

apollo architects & associates: ring image © masao nishikawa

 

 

apollo architects & associates: ring living/dining and kitchen space image © masao nishikawa

 

 

apollo architects & associates: ring image © masao nishikawa

 

 

apollo architects & associates: ring image © masao nishikawa

 

 

apollo architects & associates: ring level / 0 image © apollo architects & associates

 

 

apollo architects & associates: ring level / 1 image © apollo architects & associates

 

 

apollo architects & associates: ring section image © apollo architects & associates

 

 

apollo architects & associates: ring section image © apollo architects & associates

 

 

apollo architects & associates: ring section image © apollo architects & associates

 

apollo architects & associates: ring elevation image © apollo architects & associates

 

 

apollo architects & associates: ring elevation image © apollo architects & associates

 

 

apollo architects & associates: ring elevation image © apollo architects & associates

 

 

apollo architects & associates: ring elevation image © apollo architects & associates

 

 

project info:

architecture: satoshi kurosaki/APOLLO architects & associates location: kitayamacho fuchu city tokyo date of completion: march 2012 principal use: private house structure: reinforced concrete site area: 104.36 m2 total floor area: 88.98 m2 structural engineer: kenta masaki mechanical engineer: zenei shimada photography: masao nishikawa

material info: exterior finish: lath mortar floors: walnut flooring + tile wall: wallpaper ceiling: wallpaper