bamboo plants pierce apple store atrium in macau by foster + partners
 

bamboo plants pierce apple store atrium in macau by foster + partners

responding to the desire for an inviting, contemplative space, where technology, entertainment, and arts come together, foster + partners once again joined forces with apple’s design team — led by jonathan ive and angela ahrendts — to create a greenery-filled store in macau. providing a stark contrast to the bustling city, ‘apple cotai central’ appears as a welcoming luminescent cube set within a quiet bamboo grove and an external plaza.

apple store macau
all images © nigel young / foster + partners

 

 

access to the apple store is provided via the plaza, a space that forms an ‘urban room’ that draws people into the site. the structure itself has been conceptualized by foster + partners as a ‘paper lantern’, which surrounds visitors with glowing stone panels. these interior elevations shimmer throughout the day, while at night the cube radiates a warm glow. the façade comprises five layers of glass integrated with incredibly thin layers of stone, a composition that lends the building its distinctive materiality.

apple store macau
interior of retail floor with bamboo planters cascading up the lantern

 

 

a bamboo grove at the center of the scheme pierces the soaring atrium, which is topped with a large skylight. the ground level is wrapped in a glazed façade that looks onto a layered bamboo screen, providing a heightened sense of enclosure. two grand stone staircases lead to the upper level, lit by skylight strips that bring in filtered natural light. here, display tables are arranged around the central atrium looking onto the bamboo grove below.

apple store macau
looking up into the light lantern framed with densely planted bamboo

 

 

‘we wanted to create something very simple and pure — a beautiful and elegant building that complements the sounds, sights and colors of macau, while embodying a sense of clarity and quietude,’ explains stefan behling, head of studio, foster + partners. ‘the design creates two distinct spaces, one inside and one outside, imbued with a sense of authentic beauty arising from the innovative use of natural materials.’

apple store macau
retail floor inside the cube lantern with bamboo rising from the planters below

apple store macau
interior retail space with glass-stone composite curtain wall with person

apple store macau
stone staircase ascending with apple logo

apple store macau
interior at retail level with stone stairs descending from the cube

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,213 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine