appollo architects creates intimate urban home in bustling tokyo neighborhood
 

appollo architects creates intimate urban home in bustling tokyo neighborhood

apollo architects and associates has completed a small house named ‘slide’ for a family in eastern tokyo. the home’s innovative design utilizes space efficiently to maximize the family’s living arrangement. the dark grey galvalume cladding blends gently into the surrounding environment of the residential neighborhood.

appollo architects slide
all images © masao nishikawa

 

 

given the lot’s location, across from an elementary school, APOLLO architects chose to prioritize privacy while designing a space that was as open as possible. intimate spaces such as the bedrooms are located on the first floor, while the second floor contains a family room with a high, sloped ceiling finished in walnut planks aligned lengthwise to give the space a greater feeling of depth and dynamic connection.

appollo architects slide
intimate spaces such as the bedrooms are located on the first floor, while the second floor contains a family room

 

 

in order to maximize use of the lot’s narrow frontage, the second floor’s façade consists of one large window. the aperture is shielded with wooden louvers that give privacy to the interior, while still allowing light, breezes, and views for the residents. a steel staircase in the family room provides access to the roof, but also functions as a sculptural element accenting the high-ceilinged room.

appollo architects slide
a steel staircase in the family room provides access to the roof

 

 

the rooftop is surrounded by walls, creating a private courtyard that serves as an additional communal area. clerestory windows facing onto this terrace bring soft natural light into the family room throughout the day. the home allows family members to move through the vertical space and find their own favorite places to relax; this, perhaps, is the unique freedom and pleasure of a small urban house.

appollo architects slide
the second floor contains a family room with a high, sloped ceiling finished in walnut planks

appollo architects slide
the home allows family members to move through the vertical space and find their own favorite places to relax

appollo architects slide
the rooftop is surrounded by walls, creating a private courtyard that serves as an additional communal area

appollo architects slide
the second floor of the façade consists of one large window shielded with wooden louvers

appollo architects slide
while the home is space, its efficient design creates a dynamic environment

appollo architects slide
wooden louvers give privacy to the interior, while still allowing light, breezes, and views for the residents

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,125 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine