ar-architects plans family home around internal courtyards in south korea
 

ar-architects plans family home around internal courtyards in south korea

‘steel grove’ by ar-architects is a family house situated in the dense urban environment of gimhae-si in south korea. due to the context, the design seeks to provide privacy for the residents, whilst still maintaining a relationship with the neighborhood. the proposal also intends to be a modern translation of traditional korean houses by focusing on the creation of exterior spaces that link back to the indoors.

ar-architects plans family home around internal courtyards in south korea designboom
the south façade, all images © sergio pirrone

 

 

as stipulated in the brief, the scheme consists of two parking lots, a garden, a private bathroom and a dressing room for each bedroom. the client is also very interested in gardening, therefore the design by ar-architects incorporates plenty of semi-outdoor green spaces. the building is characterized by the internal courtyards which are designed around the program of the house. these areas have been created with typical korean architecture in mind, as houses were traditionally composed of various external spaces that related back to the internal functions.

ar-architects plans family home around internal courtyards in south korea designboom

the south façade at sunset

 

 

upon entering the main door, residents are greeted by an open roofed space that connects to the dining room via an atrium. that atrium also relates to the front garden which is connected by the living room. the front garden can also be enjoyed from the 2nd floor, creating a sense of increased connection throughout the entire building. while most of the courtyards are located inside the house and function within the house, the south façade and the south garden differ as they attempt to relate with the streets outside.

ar-architects plans family home around internal courtyards in south korea designboom

the front garden from the street

 

 

when designing the south-facing elevation, ar-architects were conscious of the busy urban setting and therefore created a façade which provides a greater sense of privacy, whilst still maintaining a relationship with the neighborhood. in order to achieve this contradiction in design, the architect developed the idea of the ‘steel grove’. as it’s name suggests, the ‘steel grove’ employs four different types of stainless steel pipes to create a form that prevents residents being overlooked, but also provides an element of visibility as light permeates through.

ar-architects plans family home around internal courtyards in south korea designboom

the front garden space

 

 

the ‘steel grove’ not only solves the functional aspect of the house but also tries to create a new type of relation with the streets of the neighbourhood. when the sun is up, the ‘steel grove’ stands out and acts as the façade. when the sun is down, the lights from the rooms permeates through the ‘steel grove’ generating a different façade from the daytime. this change creates a different environment for the street through times of the day, forming a relationship between the house and the neighbourhood.

ar-architects plans family home around internal courtyards in south korea designboom

living room view to the indoor/outdoor green space

ar-architects plans family home around internal courtyards in south korea designboom

the atrium viewed from the dining space

ar-architects plans family home around internal courtyards in south korea designboom

view from the living room onto the atrium

ar-architects plans family home around internal courtyards in south korea designboom
the east façade

ar-architects plans family home around internal courtyards in south korea designboom
the entrance

ar-architects plans family home around internal courtyards in south korea designboom

aerial view of the dense neighborhood

ar-architects plans family home around internal courtyards in south korea designboom

the location plan showing the site amongst the dense urban environment

ar-architects plans family home around internal courtyards in south korea designboom
south façade detail

 

 

project info:

 

project name: ‘steel grove’

project location: gimhae-si, gyeongsangnam-do, south korea

architecture practice: ar-architects

principle architects: lee joo hyoung, kang shin il

project team: shin gyusung, kim dongwon, lim pilgyun

site area: 343 m2

building area: 272 m2

interior design: mise & louis

structure: reinforced concrete

structural engineer: dan structural engineering

electrical engineer: H&T

design: 07.2016 – 11.2016

completion: 12.2016 – 05.2017

photography: sergio pirrone

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: lynne myers | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    492,838 subscribers
    - see sample
    - see sample