archi LAB places plywood unit inside live/work space
photo by furuse katsura / GAZE
all images courtesy of archi LAB

 

 

 

japanese practice archi LAB has created ‘ATMN’, a live/work space located in sapporo, hokkaido. situated in an aging residential district of the city, the property is setback from the street’s edge, with a two meter wide path providing access. a singular internal volume is organized around a centrally placed unit, which contains a bathroom, kitchen and two further versatile spaces. the angled positioning of the plywood structure ensures that the surrounding area is both flexible and comfortable with natural light illuminating the entirety of the room.

archi LAB ATMN house studio sapporo japan
a singular internal volume is organized around a centrally placed unit
photo by furuse katsura / GAZE

 

 

 

window openings are concentrated around the lower part of the structure, protecting against the hot sun during summer months and retaining heat in cooler seasons. the entire building is covered with insulation panels, reducing energy costs. with temperatures in the region dropping as low as -10 degrees in winter, underground heating provides warmth with concrete flooring able to retain generated heat.

archi LAB ATMN house studio sapporo japan
the angled positioning of the plywood structure ensures flexible surrounding space
photos by furuse katsura / GAZE

archi LAB ATMN house studio sapporo japan
the upper level of the design
photo by furuse Katsura / GAZE

archi LAB ATMN house studio sapporo japan
looking downwards
photo by furuse Katsura / GAZE

archi LAB ATMN house studio sapporo japan
windows and openings are concentrated around lower areas
photo by furuse Katsura / GAZE

archi LAB ATMN house studio sapporo japan
locally sourced wood is used throughout the design
photo by furuse Katsura / GAZE

archi LAB ATMN house studio sapporo japan
‘ATMN’ is setback from the street’s edge
photo by furuse Katsura / GAZE

 

drawings

 

 

project info:

 

structure: wood
number of floors: 1 ground floor
height of the building: 5,458mm
area of the site: 154.6 sqm
area of the building: 80.4 sqm
gross floor area: 75.3 sqm