archiplein folds tianzhoushan tea house into mountain in china
 
archiplein folds tianzhoushan tea house into mountain in china
oct 30, 2013

archiplein folds tianzhoushan tea house into mountain in china

archiplein folds tianzhoushan tea house into chinese mountain
all images courtesy of archiplein

 

 

 

based on traditional chinese paintings, where nature flows seamlessly within the composition, the ‘tianzhoushan tea house’ by chinese studio archiplein has a strong relationship with the surrounding environment. the project is located in anhui province, in one of the five sacred taoist mountains of china and the main influence for the design was its integration into this sacred context. the volume follows the general movement of the landscape, so that the architecture is not the main focus – instead a philosophy of ‘vanishing’ was developed, orchestrating the built form and the mountain as one. the bending form follows the topography of the land and is defined as a series of different faces, minimizing its size and overall visual impact.

 

 

archiplein folds tianzhoushan tea house into mountain in china
view from the top of the mountain 

 

 

archiplein folds tianzhoushan tea house into mountain in china
the fragmented volume 

 

 

archiplein folds tianzhoushan tea house into mountain in china
entrance from the pedestrian path

 

 

archiplein folds tianzhoushan tea house into mountain in china
the relationship between nature and the building

 

 

archiplein folds tianzhoushan tea house into mountain in china
open space on the ground floor

 

 

archiplein folds tianzhoushan tea house into mountain in china
circulation path

 

 

archiplein folds tianzhoushan tea house into mountain in china
the atrium

 

 

archiplein folds tianzhoushan tea house into mountain in china
the path gently slopes to connect the upper level

 

 

archiplein folds tianzhoushan tea house into mountain in china
the balcony overlooking the atrium

 

 

archiplein folds tianzhoushan tea house into mountain in china
the basement on the water’s edge

 

 

archiplein folds tianzhoushan tea house into mountain in china
detail of textured concrete wall

 

 

project info:

 

architects: archiplein
location: anhui, china
year: 2009-2011
size: 1000m²
photograph: frédéric henriques

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

  • It is a wonderful site. I appreciate the difficulty that construction must have presented.
    I looked at all of the concrete and the stone hillside next to it and thought that it will be a wonderful ruin some day far into the future.
    It is depressingly heavy. There is no reason, that I can think of, to want to construct a structure which seems, on the surface, to fly in the face of the wonderful and magical sensibilities of Chinese architecture.
    This is very sad.

    Ron Smith
  • tianzhu mountain not tianzhoushan 安徽省天柱山炼丹湖翡翠会所

    ar99a17
  • it looks rather like a prison. the acoustics must be awful!

    trimtab21
  • Heavy-handed and depressing

    ACT

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,256 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine