architecten de vylder vinck taillieu: house BM
 
architecten de vylder vinck taillieu: house BM
jan 26, 2012

architecten de vylder vinck taillieu: house BM

set within a forest clearing in ghent, belgium, the ‘house BM’ by belgian practice architecten de vylder vinck taillieu connects with the surrounding nature through each of its facets. gently lifted above the ground with a foundation on wells, the structure allows the wooded environment and tree roots to pass unaffected beneath the floor plate. the circular floor plan is arranged around a central courtyard which wraps around a cluster of existing mature trees. bordered with 18 windows comprised of large glass panels, the exterior environment is woven into the internal experience, maintaining views from all rooms within the dwelling.

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
exterior
image © filip dujardin (also main image)

 

 

the concrete floor and roof slabs are connected with intermittent concrete partitions which divide the internal circulation and rooms. the structural elements vary in depth based upon the varied spans, maintaining its thickness near the perimeter of the home and becoming thinner towards the inner ring. left exposed, the raw texture left from the construction formworks become the interior’s main finish. formed with sheets of plywood, external shutters enclosing the facade form an alternating pattern when drawn closed.

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
the structure is gently lifted above the ground
image © filip dujardin

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
black panels with white detailing
image © filip dujardin

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
bedrooms are bordered with red facade detailing
image © filip dujardin

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
living spaces are bordered with white facade detailing
image © filip dujardin

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
corridor bordering internal courtyard
image © filip dujardin

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
glass sliding doors open to the internal courtyard
image © filip dujardin

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
image © filip dujardin

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
fireplace
image © filip dujardin

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
living area
image © filip dujardin

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
image © filip dujardin

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
kitchen
image © filip dujardin

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
view of kitchen from dining area
image © filip dujardin

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
image © filip dujardin

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
image © filip dujardin

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
courtyard
image © filip dujardin

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
(left) inner ring corridor
(right) office
images © filip dujardin

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
(left) children’s bedroom
(right) corridor
images © filip dujardin

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
bedroom corridor
image © filip dujardin

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
construction
image © filip dujardin

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
resting upon an elevated concrete floor slab, vertical concrete partitions support the concrete roof slab
image © filip dujardin

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
texture from the wooden construction formwork remain exposed to produce a uniform interior finish
image © filip dujardin

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
before enclosure
image © filip dujardin

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
floor plan / level 0

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
sketch of the dwelling within the woods

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
sketch of glass boundary between internal courtyard and living spaces

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
sketch of living area

architecten de vylder vinck taillieu: house BM
sketch of dining area

  • Domus has a feature on them this month, in English: http://www.domusweb.it/en/interview/with-little-or-nothing/
    And yeah, pretty much the best Belgium has to offer right now…

    tom
  • I love these guys too! This office is consistently producing good and interesting work.
    Wish I knew dutch.

    david v
  • Great pleasure to see this nice architecture! Thanks!

    zeronergy
  • I love these guys. Can’t get enough.

    Adam
  • they already build a treehouse…
    http://www.architectendvvt.com/projects/bernheimbeuk/0/house/0/29/

    mr x
  • now you need to build a treehouse in the trees in the patio 🙂

    michael
  • GOOD JOB!
    looks super nice!

    also good client – how else could you push that through?

    michael

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,090 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine