architecture lab: utsunomiya U
 
architecture lab: utsunomiya U
nov 09, 2011

architecture lab: utsunomiya U

‘utsonomiya-U’ by architecture-lab in utsunomiya, tochigi, japan all images courtesy architecture-lab image © katsumi hirabayashi

japanese practice architecture-lab has shared with us images of ‘utsonomiya-U’, a two-storey private dwelling in tochigi, japan. putting at its centre a large double-height space, the design explores a new method of interior organization by leaving the domestic programs open and transparent to the rest of the house.

architecture lab: utsunomiya U within context image © katsumi hirabayashi

taking up a square-shaped footprint on the site, the overall form of the residence is simple and unassuming with a pyramid hip roof form that references the surrounding buildings’ profiles. the exterior is wrapped in a metallic skin that lends the free-standing structure a modern aesthetic within the residential neighbourhood. sitting on the centre of the plot, a parking space and an outdoor garden is respectively accommodated to the east and west end.

architecture lab: utsunomiya U doors leading to atelier image © katsumi hirabayashi

pivoting around a central structural column, the interior of the house opens up to a large void space that provides an atrium-like effect, establishing views between the first and second storey. the ground floor hosts the communal programs – kitchen, dining, living – as well as a japanese-style room and an atelier on the corners of the layout. the individual rooms on the level above is read as a sequence of space which is divided by partitions made out of OSB. devoid of walls around the atrium, the result of the interior is a highly open interpretation of a house that can be experienced like a sectional model.

architecture lab: utsunomiya U interior view image © katsumi hirabayashi

architecture lab: utsunomiya U from communal space image © katsumi hirabayashi

architecture lab: utsunomiya U from second level image © katsumi hirabayashi

architecture lab: utsunomiya U rooms furnished image © katsumi hirabayashi

architecture lab: utsunomiya U (left) japanese style room (right) view from above images © katsumi hirabayashi

architecture lab: utsunomiya U children’s room image © katsumi hirabayashi

architecture lab: utsunomiya U floor plan / level 0

architecture lab: utsunomiya U floor plan / level +1

architecture lab: utsunomiya U section

project info:

site area: 209.31 m2 built area: 67.08 m2 total floor area: 117.89 m2 construction: wooden

design team: architecture-lab / shigekazu takayasu

  • Quite obvious Health & Safety issue here. Apart from that I like the design……I’m just not sure how the kids will like the “open” bedrooms with non-existent privacy

    Jim
  • The open interior lets the family’s way of life become the concept for the design putting their daily activity on display. It will also create close relationships between the family members. Kudos!

    BM
  • Dangerous and openly messy.

    Nana
  • Kids live in this house? I know more then a few countries where the authorities would intervene and take away the children from the irresponsible parents.

    airborn
  • Great for young children!

    ben crichton, melbourne
  • OSB contains lots of formaldehyde.

    Seoulish
  • Gosh ill definitely fall while sleeping

    NK
  • really dangerous..

    Lucar

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

(2 articles)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,097 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine