‘c28c’ is studio archohm’s head office in india. it is often labelled as a design fort on account of its monumental scale. the building reflects the ‘mad and fun’ philosophy of the firm. how should the planning of an office that produces more architecture be?


view from the main entrance

 

 

indian based studio archohm‘s office fits on a triangular plot in the thick of a dense urban jungle taking a somewhat diplomatic stance towards its challenging and enigmatic context. flanked by the ‘jami mosque’ on one side, industrial factories including a tobacco manufacturing unit on the other and a large slum development on the third, it responds individually to each side, remaining in tandem with the cardinal directions and its parameters of heat and light. without seeming audacious, it also feels obliged to be influential enough to become the architectural trend setter and inspire the articulation of the larger canvas called the city.


for the building’s east elevation, the volumes and materials seem to be in conversation

 

 

the main building is divided into five near platonic and bold volumes, each of which is draped by surfaces dedicated to a particular material, responding to its individual functions, climate and context. each is expected to reflect the intellectual diligence of studio archohm, to help build relationships at various levels, and strive to be metaphysical. each spatial atmosphere is compact and complete in itself but relates to the others and the whole. finally, a singular volume aims to shape its place in the context. the materials are treated with dignity and remain true to themselves while sitting cheek by jowl with each other.


the boundary wall is etched in stone

 

 

the studio is a live three-dimensional canvas that celebrates colors, textures, forms and materials. this is due to the larger than life elements as the ten-meter high corten steel door, a moat with a drawbridge, a 150-meter-long stone wall with etched CNC elevations of projects and installations as slides, patented products and award-winning designer furniture pieces and interior accessories.


the stair well is where the path becomes the destination

 

 

simple measures as ‘correct’ orientation and the employment of appropriate materials have helped solve most of the energy issues. soft, muted day lighting bathes the ecosystem making it a comfortable space for work. artificial illumination has been done with a mandate of minimizing ‘light pollution’. additionally, with the expansive use of indigenous materials showcased raw, untreated by toxic synthetic chemicals coupled with a huge fraction being shopped and reused as they are, from the ship-breaking yards of alang in the indian state of gujarat, the studio consciously gravitates towards green architecture.


the stairs conclude by revealing an open-air amphitheater up in the sky, securely holding 200 souls


the open air amphitheater reflects under the open skies


the board room exposes the power of concrete


glass facade elevation

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news