archstudio folds open courtyard into small residence in beijing
 

archstudio folds open courtyard into small residence in beijing

chinese-based architecture firm archstudio, folded a courtyard into a small residence located in qianliang hutong, dongcheng district, beijing. with a site of 410 sqm (4413 sqft), the house differs from a typical ‘siheyuan’ sloped roof since the original architecture was made of disconnected flat-topped rooms. the rebuilt building will be rented to house multiple spaces: for working, gathering with friends, and living. 

archstudio-folding-courtyard-residence-beijing-china-08-27-2019-designboom

 

 

the architects’ greatest challenge for this transformation project was how to present a more dynamic space with a variety of functions based on the constrained site. the site consisted of two parts: the front part was an open ground with two brick rooms and an old tree, while the rear part presented a u-shaped structure and had a courtyard roofed by glass. the original building, with isolated and narrow rooms and a lack of infrastructures, was gradually worn out so that it needed to be completely reconstructed in order to meet the demands of modern life. 

archstudio-folding-courtyard-residence-beijing-china-08-27-2019-designboom

 

 

considering the characteristics of flat-roofed buildings, archstudio added corridors and staircases to link rooms and yards, roof and ground respectively. in this way, a ‘folding’ and looping circulation route was formed, allowing interactions between interiors and exteriors, up and down, and new and old. 

archstudio-folding-courtyard-residence-beijing-china-08-27-2019-designboom

 

 

the roof is not only a new public area within the house, but also an extension of internal functions, with its landscape forming an interesting contrast to the surrounding pitched-roof buildings and trees. along the circulation route, four yards of different scales line up, including a long and narrow yard embellished with bamboos at the entrance, a yard with an old locust tree remained in situ, a yard characterized by waterscape and cobbles, with the original glass roof removed, and a south-facing backyard connecting to the neighbor’s house. 

archstudio-folding-courtyard-residence-beijing-china-08-27-2019-designboom

 

 

by following the circulation, people can enjoy variable views in the space. archstudio retained the traditional brick and concrete structure, and the two brick rooms that already existed. the designers also inserted three new brick-structured boxes, which were designated private spaces and host more functional areas such as the sitting room, kitchen, and restroom. 

archstudio-folding-courtyard-residence-beijing-china-08-27-2019-designboom

 

 

the gaps between the three new boxes form a continuous but detached public space for working, gathering, dining and other activities. the architects hid the structural columns of the roof inside the brick boxes’ walls, and deliberately left gaps between the roof and the boxes, to let daylight filter in. 

archstudio-folding-courtyard-residence-beijing-china-08-27-2019-designboom

 

 

the project used common construction materials used in the traditional siheyuan, such as bricks, grey tiles and cement. the rooftop was paved with grey tiles, which were arranged linearly in different directions. notably, those tiles extend to the indoor area, resulting in an effect imitating flowing water. the roof has a cast in-situ concrete structure, and wood grains on the interior surfaces generated from the formwork. the brick boxes were built with old bricks from demolished houses nearby, with the wall stretching to the rooftop and forming seats for resting.

archstudio-folding-courtyard-residence-beijing-china-08-27-2019-designboom

archstudio folds open courtyard into small residence in beijing

archstudio folds open courtyard into small residence in beijing

archstudio folds open courtyard into small residence in beijing

archstudio folds open courtyard into small residence in beijing

archstudio folds open courtyard into small residence in beijing

 

 

project info:

 

project name: folding courtyard 

project location: qianliang hutong, dongcheng district, beijing 

site area: 410 m2 

project area: 308 m2 

construction phase: april 2018 – april 2019 

main materials: brick, grey tile, cement, terrazzo, glass 

design firm: archstudio 

chief designer: han wenqiang 

design team: huang tao, wang tonghui, zhang fuhua, zheng baowei, yu yan 

photography: wang ning

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: cristina gomez | designboom

  • Elegant. Very nice.

    Jimmy

    Jimmy Xi

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,958 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine