archstudio mixes materials to blend spaces in a townhouse in beijing archstudio mixes materials to blend spaces in a townhouse in beijing
mar 04, 2016

archstudio mixes materials to blend spaces in a townhouse in beijing

archstudio mixes materials to blend spaces in a townhouse in beijing
(above) oak shelves were used to meet the requirements of the owner’s book collection, exhibition, and display
all images © magic penny

 

 

 

local-based archstudio has completed ‘haitang villa’, a project that comprises a three-story townhouse located in a residential area in the eastern suburbs of beijing. the concept of the design was to take advantage of the selection and use of materials to blur the boundary between indoor and outdoor, and the relationship among surfaces, to create an open environment rich in layers, thus to make the interior space clean of decorations that limit it, and have it return to a natural, simple, quiet, and oriental-type living atmosphere.

archstudio haitang villa beijing designboom
the first floor is developed around a living room and a study room

 

 

 

the first floor was developed around a living room and study room, where oak grille and shelves were used to meet the requirements of the owner’s book collection, exhibition and display, and to create a layer that generates a semitransparent sense from the outside to the inside and vice-versa. the tea room uses gray cement paint combined with a custom-made concrete countertop and tabletop. in this way, the contrast generated by the gray box and the background results in a space experience of different scales. the same technique was used in the design of the living room and bedroom.

archstudio haitang villa beijing designboom
the tea room uses gray cement paint combined with a custom-made concrete tabletop

 

 

 

for the basement floor, the studio reintegrated the relationship between sunken garden and the interior space, having a bamboo forest in the courtyard that creates landscape interactions between the interior and exterior views. to take advantage of the underground garage, it was turned into a guest room. the dome used in the living area of the second floor softens the relationship between the roof and the wall, which makes the interior space smooth and full of change.

archstudio haitang villa beijing designboom
tea room

archstudio haitang villa beijing designboom
small dining room

archstudio haitang villa beijing designboom
the underground garage was transformed into the guestroom

archstudio haitang villa beijing designboom
corridor 

archstudio haitang villa beijing designboom
living room

archstudio haitang villa beijing designboom
living room

archstudio haitang villa beijing designboom
dining room

archstudio haitang villa beijing designboom
sunken courtyard

archstudio haitang villa beijing designboom
analysis image

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: juliana neira | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news