beijing-based archstudio renovated a former quadrangle courtyard commercial building into a modern multipurpose complex for public activities and living. occupying slightly more than 500 sqm, the structure is located in a noisy hutong area and aim at attracting urban population with increasingly diversified consumption demands. 


plan view

 

 

a prominent feature of the traditional architecture is the layering courtyard. in a quadrangle courtyard with three layers, the house’s function changes as people enter each yard, the privacy gradually increases from outside to inside, giving the visitors an impression of deep space. archstudio’s design was inspired by ‘multiple layering courtyards’ in traditional spaces, thus the previous inner yard was changed into a ‘three-layered courtyard’ in order to adapt to the transition from the public spaces to private spaces step by step.


facade facing the street — night view

 

 

layering courtyard has rearranged the relationship between new and old, inside and outside, artificial and natural. firstly, the designers demolished some parts of the house roof in the south so that the first layer between the interior space and street yard was created, secondly, they added a slope-roof building between houses on the north and south, and then separated the old and new with two parallel yards.


courtyard relationship

 

 

the spaces are separate but communicate with each other, the glass walls with spray patterns look like overlapping peaks, which further strengthen the translucent sense, thus achieving the layering juxtaposition of different scenes and living situations from outside to inside. the house’s usage patterns follow the natural transition from openness to privacy of the three-layered courtyard.


dining room

 

 

the south house is a place for public gathering activities, with an arrangement of reception space, dining room, bar, kitchen, office, warehouse, and other features. the original wooden beam and column structure were preserved as much as possible, and two new wooden box service units were placed inside to divide spaces of different scales. through the first layering yard, the window openings of the original building and the painted doors form the effect of ‘shadow wall’, together they outline a real and colorful hutong life scenes under the setting of a bamboo forest.


dining room

 

 

the house in the middle was changed into a flexible multifunctional space, which can be used together with the front restaurant, or as an independent exhibition hall, or be integrated with the guest room area to become a rest area. the designers tried to consider the harmonious relationship between the new building and the two old slope-roof ones on both sides in terms of the scale, lighting, and distance. the inner spaces were built around a linear waterscape garden, and mainly used transparent, translucent, reflective materials and furniture to weaken the spaces’ physical feeling and create a light, transparent and floating atmosphere that is different from the old building, making the spaces allusive and concealing in the bamboo courtyard.


entrance

 

 

 

houses on the north side are the most private places. the designers made use of the original structure to divide the first floor into four rooms. the rest area and bathroom area were separated from each other by the change of materials. each guest room has an individual bamboo courtyard, and the inside and outside are stacked with together. the second floor was divided into three rooms of different sizes. through the floor glass curtain wall, people can enjoy the best views of layered gray tile roofs, green trees, and blue sky. all rooms are equipped with facial recognition and intelligent control system. guests can book a room online and scan a code to check in, providing an easier and more convenient living experience.

 

multifunctional space


multifunctional space


stairs

 


guest room 


guest room


bathroom in the guest room

 

project info:

 

project name: layering courtyard

project location: qianmen, beijing, china

area: about 530 m2

completion time: 2018.02

main materials: mirror stainless steel, printed glass membrane, translucent brick, oak board

designers: han wenqiang, huang tao

structure consultant: zhang fuhua 

hydropower design: zheng baowei

lighting consultant: dong tianhua

furniture consultant: song guochao

photography: luo juncai, jin weiqi

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news