archstudio renovates hutong house into a bright and clear residence

archstudio renovates hutong house into a bright and clear residence


archstudio renovates hutong house into a bright and clear residence
image © xia zhi

 

 

 

beijing-based archstudio has renovated the interiors of a grey brick house for a young couple located in a hutong within the dongcheng district. the brick and concrete structured building consists of three floors, one of them underground, making the illumination of the residence the biggest concern related to the design. the project’s aim was to improve the interior based on the conditions left by the previous owner and to reshape it into a bright transparent and clean atmosphere that would create an interesting contrast with the outside.

archstudio
the interior was reshaped into a bright transparent clean atmosphere
image © wang ning

 

 

 

to achieve a sense of lightness and fluidity, white was used as the main color, bringing the space back into a pure and abstract state. part of the floor slabs of the original building were cut off, turning the stairs into a light beam that flows through all the levels thanks to the roof aperture. the two-centimeter steel stair steps combined with the five-centimeter perforated handrails add a soft and airy sensation to the environment, accompanied by an exposed brick wall on its rear side painted in white that creates an allusion to the past. 

archstudio
white was used as the main color bringing the project back to an initial pure state
image © xia zhi

 

 

 

in order to accommodate the owner’s book collection, numerous shelves were built-in into the house. the wooden doors were made into a grid that sometimes continues into the ceiling, embracing the whole space. this introduction of grids also serves to filter sights, lighting, and views, enabling the interior to enjoy peace and tranquility.

archstudio
bookcases were built-in to host the owner’s book collection
image © xia zhi

archstudio
the grid doors continue into the ceiling
image © wang ning

archstudio
the skylight serves to illuminate the three floors of the residence…
image © xia zhi

archstudio
as well as into separating walls
image © xia zhi 

archstudio
a soft and airy sensation is added to the stairs thanks to the 2cm steel stair steps and the 5cm perforated handrails 
image © xia zhi

archstudio
thanks to the cut floor slabs, natural light reaches the basement
image © wang ning 

archstudio
a grid was used to create a composition that embraces all the space
image © zhang linhan

 archstudio
a rooftop terrace emphasizes on the contrast between the house and the neighborhood
image © xia zhi

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: juliana neira | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5