armando ruinelli: redevelopment of a barn, soglio
 
armando ruinelli: redevelopment of a barn, soglio
feb 27, 2012

armando ruinelli: redevelopment of a barn, soglio

‘redevelopment of a barn’ by armando ruinelli, soglio, switzerland all images courtesy of armando ruinelli

swiss architect armando ruinelli has recently completed ‘redevelopment of a barn’, the transformation of an unused farm into a single family residence in soglio, switzerland. along a pedestrian route leading from the historical center, the dwelling merges the traditional structure with a contemporary aesthetic, maintaining its place within the village’s context. the three storeys are set into the steep slope, placing an entrance at ground level with access to outdoor areas overlooking the alps from each floor. the first floor contains an open plan kitchen, living area and study which are arranged around a concrete stair and fireplace unit. within the upper level loggia, inhabitants may see the rough hewn logs are stacked to form the enclosure and original roof.

smooth concrete inserts within the stone and wood facade frame the openings of the entry floor. large voids within the facade are screened with vertical oak axes which may be manually operated to block direct daylight or manipulate breezes through the interior. the wood was locally sourced and processed together to ensure the same color and eventual patina since the intention was to define the architecture with the material palette. research was conducted with experimental models at 1:1 scale, demonstrating careful attention to the craftsmanship of details to merge old and new materials.

armando ruinelli: redevelopment of a barn, soglio view of east facade from the pedestrian route

armando ruinelli: redevelopment of a barn, soglio detail of manually moveable oak screen on the west elevation

armando ruinelli: redevelopment of a barn, soglio ground level entrance

armando ruinelli: redevelopment of a barn, soglio living room

armando ruinelli: redevelopment of a barn, soglio kitchen + living room

armando ruinelli: redevelopment of a barn, soglio loggia

armando ruinelli: redevelopment of a barn, soglio smooth interior concrete wall meets the rustic exterior stone wall

armando ruinelli: redevelopment of a barn, soglio bedroom with bathroom beyond

armando ruinelli: redevelopment of a barn, soglio bathroom

armando ruinelli: redevelopment of a barn, soglio second bedroom

armando ruinelli: redevelopment of a barn, soglio site plan

armando ruinelli: redevelopment of a barn, soglio floor plan / level 0 1. bedroom 2. entrance 3. laundry 4. technical room 5. courtyard

armando ruinelli: redevelopment of a barn, soglio floor plan / level 1 1. terrace 2. kitchen 3. dining 4. living 5. office

armando ruinelli: redevelopment of a barn, soglio floor plan / level 2 1. bedroom 2. loggia

armando ruinelli: redevelopment of a barn, soglio section

armando ruinelli: redevelopment of a barn, soglio section

armando ruinelli: redevelopment of a barn, soglio elevation

armando ruinelli: redevelopment of a barn, soglio elevation

armando ruinelli: redevelopment of a barn, soglio detailed section1. oak worktop 2. unfinished oak flooring, 30mm 3. pine beam 120 x 160mm, mineral wool insulation 4. wood shimming 5. oak planking, 20mm 6. lpe steel profile, 20mm x 100mm 7. oak drawers 8. layer of noise reduction felt 9. levelling planking, 15mm 10. double lpe steel profile, 200 x 100 mm 11. steel frame 12. window of thermal- break steel profiles 13. tamped faifaced concrete 14. serpentines for heating 15. mineral wool insulation 16. structural concrete

project info:

location: soglio, switzerland architect: armando ruinelli architect fas collaborators: fernando giovanoli (architetto associato), fabio rabbiosi client: private project time: 2007-2009 site area: 290 m2 built-on area: 110 m2 total volume: 1300 m3

  • Love it…

    Dan
  • The Layered effect in the concrete comes from using 6\” horizontal form boards.
    Using a dry mix of concrete and no vibrating.

    Constructural Realism Maui
  • The layered effect in the concrete comes from using 6″ horizontal form boards.
    Using a dry concrete mix and no vibrating.

    Constructural Realism Maui
  • The layered effect in the concrete comes from using 6\” horizontal form boards.
    Using a dry mix of concrete and no vibrating.

    Constructural Realism Maui
  • really quite beautiful… except for the puke yellow table. sup wit dat?

    cristobal
  • Great work! Can anyone give more info how this layered effect in concrete is achieved?

    Airborn
  • now this is brilliant, it fits along all the other houses, and still you can see that this is a modern house, well done, cause it is hard to achieve this effect, mostly all the architects tend to use flat roofs or box type shapes, but this is some thing much more fresh

    tina
  • well done & good understoodable presentation

    ardesmida
  • Beautiful, raw, natural, a clever way of realizing a contemporary design within a raditional setting.

    andrea
  • brilliantly executed and planned. love the combination of real
    wood and concrete.

    michael snoek

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,217 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine