KRIS YAO | ARTECH blends lanyang museum into a rocky terrain
photo by jeffrey cheng
all images courtesy of KRIS YAO | ARTECH

 

 

 

 

the ‘lanyang museum’ by KRIS YAO | ARTECH is a triangular mass that has been built into the ground at an angle, blending the manmade structure in with the cuesta rock formation in which it is positioned. located adjacent to the wushih port, once a prosperous harbour that is now wetland, the overall architecture draws formal cues from the immediate terrain. to visually harmonize the ‘lanyang museum’ with its rugged surroundings, the façade elements feature a range of granite and cast aluminium panels that vary in texture and size, and which represent the nearby reef’s natural erosion process.

KRIS YAO | ARTECH blends lanyang museum into a rocky terrain
the museum is set adjacent to the once prosperous wushih port
photo by jeffrey cheng

 

 

 

 

the interlacing solid and glass volumes which make-up the entirety of the property define the programmatic functions of the building: opaque sections are dedicated exhibition and administrative areas; while the glass segments indicate as a lobby and restaurant area. openings between these individual proportions offer perceivable divisions on the interior and exterior, while also allowing natural light to filter through inside. the ‘lanyang museum’ rhythmically shifts in and out of its rocky locale, reflecting the history, culture and landscape of lang yang, while also drawing attention to the ecology of its place through the integration of an outdoor exhibition.

KRIS YAO | ARTECH blends lanyang museum into a rocky terrain
the building is angled into the ground as if it is jutting out of the rocky terrain
photo by jeffrey cheng

KRIS YAO | ARTECH blends lanyang museum into a rocky terrain
the exterior is clad in panels of granite and aluminium
photo by jeffrey cheng

KRIS YAO | ARTECH blends lanyang museum into a rocky terrain
the architecture mimics its surrounding rocky landscape
photo by jeffrey cheng

KRIS YAO | ARTECH blends lanyang museum into a rocky terrain
pedestrian walkway over the water
photo by jeffrey cheng

KRIS YAO | ARTECH blends lanyang museum into a rocky terrain
the glass volumes of the museum indicate the lobby and restaurant area
photo by jeffrey cheng

KRIS YAO | ARTECH blends lanyang museum into a rocky terrain
walkway crosses over the ground floor atrium
photo by jeffrey cheng

KRIS YAO | ARTECH blends lanyang museum into a rocky terrain
the ‘lanyang museum’ in context
photo by jeffrey cheng

 

 

project info:

 

project: lanyang museum
location: yilan county, taiwan
clients: yilan county government
architect: kris yao | artech architects
team: glen lu, hua-yi chang, fei-chun ying, chih-hao chiang, shun-hui chen, tien-kai yang, chii-chang jong, christina tseng, lei wang, nina yu, jun-ren chou, tien-yu lo, wen-chin hwang, peter chen, su-ping lo, amy lee

 

consultants:

 

structural: king – le chang & associates structural design group co., ltd

MEP: I. S. lin & associates consulting engineers
landscape: takano landscape planning co., ltd.
lighting: chroma33 architectural lighting design inc.
exhibition: lab-7 international design co., ltd., 3DC concept designers ltd

 

façade: marco skin studio
contractor: li jin engineering co, ltd., jia jia water and electricity co, ltd, chang shun engineering co, ltd., shuen ying construction limited company, chi i construction limited company, sumida hitech tensetsu co., ltd., huang’s green country industrial co., ltd.
floor levels: 4 floors above ground
building structure: reinforced concrete, steel framing
materials: cast aluminum panels, granites (india black, caledonia, rusteinburg, verde lava, olympia white, zimbabwe black), low-e glass
building use: museum
site area: 39,426 m2
lot coverage area: 7,682 m2
total floor area: 12,473㎡
design phase: 2000.2-2003.6
construction phase: 2004.6-2010.3
completion date: 2010.10