ASWA (architectural studio of work-aholic) has designed their own office located in bangkok, thailandthe small design studio sits on a site of around 100m2 that was previously used as a parking lot. the concept revolves around the idea of creating a ‘dark green geometric volume’ by combining areas of vegetation amongst the small office. the building uses metal sheet panels to clad the roof and external walls, providing a sense of continuity. the single-storey form also utilizes an asymmetrical hipped roof which holds a 49m2 squared shape plan with a 6m2 courtyard punctured, bringing in light and greenery.

ASWA combines black metal cladding with greenery for design studio in bangkok
all images courtesy of ASWA

 

 

the overall design by ASWA is determined by the volumes of the required functions in each space. the plan includes a working area for 6-8 people, a meeting area, space for physical models, materials cabinets and a restroom. the resulting shape and form aims to represent the studio’s character, as humble yet also experimental. the building gains privacy from the street through minimum windows and the use of vegetation to create a soft barrier between private and public. the main feature of the architecture is the surprising inner courtyard which allows natural ventilation and lighting, while also providing an appealing view for the office workers. 

ASWA combines black metal cladding with greenery for design studio in bangkok
roof plan showing the inner courtyard opening

ASWA combines black metal cladding with greenery for design studio in bangkok
view from the street

ASWA combines black metal cladding with greenery for design studio in bangkok
the studio is separated from the  street by greenery

ASWA combines black metal cladding with greenery for design studio in bangkok
the inner courtyard invites a natural ecosystem

ASWA combines black metal cladding with greenery for design studio in bangkok
the inner courtyard defines the interior functions

ASWA combines black metal cladding with greenery for design studio in bangkok
natural lighting contributes towards shading and provides a great view for the studio

ASWA combines black metal cladding with greenery for design studio in bangkok
a surprising inner courtyard allows natural ventilation in the space

ASWA combines black metal cladding with greenery for design studio in bangkok
fresh air and views from green areas enhances the office

ASWA combines black metal cladding with greenery for design studio in bangkok
the working area with high ceiling, as a result of the asymmetrical hipped roof

ASWA combines black metal cladding with greenery for design studio in bangkok

aerial view of the overall building

ASWA combines black metal cladding with greenery for design studio in bangkok
view from the street at dusk

 

 

project info:

 

project name: ASWA office

architect: ASWA (architectural studio of work-aholic)

location: bangkok, thailand

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

  • Nice workspace. First thought it must be in some place that does not get warm or much sun, but from the looks of the cable mess in the street, you probably can get all the electric for cooling for free. How could the utility keep track?

    Jimmy

    Jimmy Xi says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news