asymptote envisions parco degli angeli in tuscan countryside
all images courtesy of asymptote architecture

 

 

 

asymptote architecture has been commissioned for the design of the ‘parco degli angeli’ (park of angels) located in the the italian hill town of peccioli. the complex includes a covered 800-seat ampitheater and multiple interactive sculptures. the landscape also hosts numerous places for observation and appreciation of the surrounding countryside. the new york-based office envisions the project as ‘a unique opportunity to intervene within a pristine landscape and to make evident the possibility of juxtaposing a provocative and inspired future against a remarkable and historical significant context.

asymptote parco degli angeli designboom

the sculptural canopy structure contrasts the surrounding landscape

asymptote parco degli angeli designboom

the facility seats 800 guests and embraces an openness to the countryside context

 

 

 

the large ampitheater incorporates intelligent responses to environmental forces through a kinetic canopy. the white tensile fabric cladding transforms through a system of apertures and directional funnels, serving to mediate airflow and daylight, while embedded photovoltaics harness energy from solar exposure. this ‘responsive skin’ is being developed in collaboration with structural engineers Knippers Helbig and Trannsolar Environmental Engineers.

asymptote parco degli angeli designboom

a glass-clad ramping volume wraps around the back side of the ampitheater’s seating

asymptote parco degli angeli designboom

the event space accommodates a variety of potential performances, composed of a large open area with a band shell behind

asymptote parco degli angeli designboom

 

asymptote parco degli angeli designboom

 

asymptote parco degli angeli designboom
aerial view

 

 

 

project info:

 

client: belvedere spa peciolli italy
architects: asymptote architecture / hani rashid and lise anne couture
project directors: mo zheng, paul mecomber, rob eleazer
project team: hong min kim, matt slattery, ivy wang, natalie hein
local architects: heliopolis – archietti associati
structural engineers: knippers helbig advanced engineering
environmental engineers: trannsolar
renderings: damjan minovski