with a view of the oaxtepec valley, mexico, the AT house by laurent herbiet is located on the highest point of the hill looking at the fields, and the sky. build up of concrete, wood,  and glass, the house gazes mainly inward, to avoid the neighboring street.

 

 

laurent herbiet’s house is defined by a constructive continuity, as a series of concrete diaphragms modulate the interior spaces, aligned on a single axis. the architecture grows from the bedrock, with concrete planes holding the roof slabs and sun covers, creating a fragmented-light play.

 

 

the main floor is located on the original site level, with the carpark and access level, a flight of stairs down. the mechanical room, water storage, services, and a second guest bedroom are located on this lower level.

 

 

all the latitude oriented planes are crystal and wood, and all the longitude oriented planes are concrete. the roof slab is slightly slanted north, so there is more air for the main spaces and openings for the views, and the inside corridor is located north, on the lower ceiling-height, leading the way to each room, with greenery and light to the north, and a light shaft on each end of the corridor. the materials are kept apparent, cast concrete is rough and the wood form is visible, the masonry walls are recovered from the excavation, used to create privacy between neighbors, topped with greenery.

 

 

the garden was designed with locally sourced plants, succulents for low water requirement landscaping, and all irrigation is done with recycled wastewater, with a biological secondary treatment, without chemical additives. water and solar management was part of the design of the house — south-facing facade allows for a full-day solar irradiation for the pool, vents on both sides of the house, and concrete aileron that blocks direct sunlight into the house, help lower heat gain and air conditioning needs.

 

 

the rooftop is a clean, non-hydrocarbon releasing surface, ideal for rainwater harvesting. rain is collected on the 220 sqm through 2 pluvia outlets, a cast-in-concrete siphonic piping and sent to a rainwater filter and the first flush, this separates the most polluted rain from the rest, which is the collected in a 4,000-gallon rainwater tank. once the potable water is used in household services, the sanitary drainage collects it towards the house’s waste-water treatment plant, which turns it into clean treated water and stores it in a separate tank, used for irrigation and non-potable water need, if this tank overflows it gets infiltrated into the ground.

 

 

 

 

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news