glass box illuminates artist's residence in beijing by atelier about architecture
 

glass box illuminates artist's residence in beijing by atelier about architecture

atelier about architecture recently renovated apartment 55, creating a light box and ritual-esque circulation for an artist’s residence. located at the top of a five-story building in beijing, china, the original apartment structure had to be able to carry the new loads of the renovation – making it a challenge for the architects. the artist also wanted to keep the existing courtyard and include additional areas for a reception, an exhibition space, his own studio and living quarters. 

atelier-about-architecture-apartment-55-artist-studio-beijing-china-06-14-2019-designboom

all images © haiting sun

night view at the terrace

 

 

the artist requested that his studio be completely private, where he could become immersed in his art. in turn, the architects designed the spaces specifically to suit the position of his paintings, the angle of the light and the vision of the artist himself. the result is a minimalist apartment with a balance between colors, materials and lighting conditions.

atelier-about-architecture-apartment-55-artist-studio-beijing-china-06-14-2019-designboom
dining room on first floor

 

 

the architects reorganized the spatial arrangement of the existing apartment and redesigned the horizontal and vertical circulation. as for the apartment’s layout, the main entrance opens to the public areas that include the reception and the exhibition room, and then transitions towards the semi-public areas and private areas such as the living room and studio space. 

atelier-about-architecture-apartment-55-artist-studio-beijing-china-06-14-2019-designboom
dining room & kitchen on first floor

 

 

to provide visibility and accessibility for the visitors, there are a series of wooden sliding doors that separate spaces when closed, or expand spaces when they are open. the varying degrees of window transparencies and the position of corridors and stairs create transitional spaces that slowly reveal the residence’s entirety. the sliding doors and glazed partitions create a rythmic circulation through the apartment. 

atelier-about-architecture-apartment-55-artist-studio-beijing-china-06-14-2019-designboom
viewing the dining room from the exhibition space

 

 

the architects designed three studios for the artist in the working area, providing different creative experiences that vary in ambiance. each studio is unique: the heights are different and controlled by the added steel structure, the positioning of openings in the room varies, and the size of the spaces themselves change form one to the next. every studio has a special lighting effect due to the way natural light enters the room and is reflected on its walls.

atelier-about-architecture-apartment-55-artist-studio-beijing-china-06-14-2019-designboom
exhibition space on first floor

 

 

to increase the sense of privacy of the residence, the architects added a curtain wall starting at 5.6 m (18 ft) high from the inner courtyard. this means there are no windows at eye level in the reception area on the first floor – making the courtyard a homogeneous open-air exhibition space. hidden behind the facade is a staircase that leads up to the large studio on the second floor. this glass facade creates a box that gleams with natural light, filtering the direct sunlight coming into the studio, and providing a softly lit environment.

atelier-about-architecture-apartment-55-artist-studio-beijing-china-06-14-2019-designboom
main painting room on second floor

 

 

the various skylights in the building reflect the emotional transitions experienced through the house as one walks through the spaces. the light also evokes a processional sense of moving from the public and semi public space on the first floor to the studio and private area on the second floor.

atelier-about-architecture-apartment-55-artist-studio-beijing-china-06-14-2019-designboom
main painting room on second floor

 

 

the mixture of color, materials and light, transform the spaces in different ways. nano-concrete, creating a granular sensation of a textured polished surface, and the deep brown, glossy wood, provide the reception area with a sophisticated darkened hue. this dark area contrasts with the courtyard’s lit atmosphere, that projects natural light from the outside. the hue in the spaces starts to lighten once turning from the corridor on the first floor to a stairway leading up to the second. the wall and wooden floor are both light gray going up, and on the whole second floor the color is even lighter because of the light grey nano-concrete floor and the white walls.

atelier-about-architecture-apartment-55-artist-studio-beijing-china-06-14-2019-designboom
studio space on second floor

 

 

daylight coming through the courtyard curtain wall brings a warm light to the working area. the third-floor terrace overlooks the large studio and courtyard, with light diffused from the glass facade at night illuminating the architecture. the architects intend for the integrated experiences of perception and form, light atmospheres and color transitions to slowly come together with the owner’s art.

atelier-about-architecture-apartment-55-artist-studio-beijing-china-06-14-2019-designboom
studio space on second floor

atelier-about-architecture-apartment-55-artist-studio-beijing-china-06-14-2019-designboom
stairwell

atelier-about-architecture-apartment-55-artist-studio-beijing-china-06-14-2019-designboom
stairwell lighting

atelier-about-architecture-apartment-55-artist-studio-beijing-china-06-14-2019-designboom
courtyard

 

 

project info:

 

location: beijing, china

program: residence/studio

architects: atelier about architecture

area: 300 sq m (3230 sq ft)

completion: 2019

interior design: atelier about architecture (www.aboutarch.com)

chief designers: ni wang, dawei zhang

interior design team: shujun yang, daguang shou, yiren fan

structural design: su liu

construction firm: da you he cheng construction & decoration co., ltd.

main materials: nano-concrete (soluzioni microverlay), furniture (cassina)

photography: haiting sun

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: cristina gomez | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    489,360 subscribers
    - see sample
    - see sample