atelier ari builds inverted watch tower in france using a trampoline and a mirror
 

atelier ari builds inverted watch tower in france using a trampoline and a mirror

designed by atelier ari, le voyeur is an interactive pavilion that nestles in the middle of a large and newly designed park, on the site of europe’s former biggest coal mining factory in drocourt, france. the pavilion creates a public place to experience the surroundings, a place that offers reflection on the post industrial landscape, and a place to rest, for families to come together, for children to play, and for everyone to connect with nature by viewing it from different perspectives.

 

 

atelier ari’s le voyeur works like an inverted watch tower. from an intimate, closed interior space, the object invites you to focus far outwards and observe the transformed landscape in a different way. lying in the trampoline, people can observe the oval islands from a low point. through a large mirror, the artificial lakes and the former slag heaps of the parc des îles can be experienced and seen from above making visitors of the park get an unexpected look inside.

 

 

the interior space and the people inside le voyeur become visible from afar, as they are reflected high above the ground in the large, oval mirror. the designed landscape with oval islands is visible from a higher perspective, appearing unexpectedly spectacular. the surrounding hills and the former slag heaps of the mining area also offer new views. although those hills are not accessible to the public, le voyeur offers the visitor an alternative way to discover the landscape of islands from a refreshing perspective.

 

 

the round shape and the arched corners of the pavilion reference the demolished buildings in the historic mining landscape. the functional structures were designed as rich architectural pieces with special attention to detail and craft. in turn, le voyeur creates a link to these disappeared, beautiful installations that no longer serve their former purpose.

 

 

the six meter (20 ft) tall pavilion is made of a plywood structure that is slanted at the top. in the sloping plane, an oval aluminum mirror is placed in such an angle that the landscape can only be seen from inside the the pavilion. the floor consists of a tightly stretched trampoline net, where visitors can lie down and experience the landscape in a comfortable yet playful way.

 

 

le voyeur is part of the ‘odyssée des cabanes’ competition which invites artist and architects to build a temporary pavilion with the aim of promoting the transformed natural spaces of the chaîne des parcs area in northern france. the competition is organized by kraft and euralens. the competition aims highlight the industrial past of the unesco world heritage site and the transformed mining basin.

 

 

 

project info:

 

designers: atelier ari 

competition organizers: kraft and euralens

photography: atelier ari

drone videos: romain hayem

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: cristina gomez | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    491,072 subscribers
    - see sample
    - see sample