atelier bertiga builds steel-frame house in indonesia that grows along with its owners
 

atelier bertiga builds steel-frame house in indonesia that grows along with its owners

atelier bertiga has built a three-story house with a steel frame in the city of bekasi, west java, indonesia, whose side elevations are clad in bitumen roof shingles. titled gro-house, the project is designed for the owners to be able to expand it further in the future, adding more spaces and rooms according their needs and budget. its steel structure allows for easy growth, since such a frame can be easily customized with bolts and a welding system for a second-phase construction.

atelier bertiga builds steel- frame house in indonesia that grows along with its ownersall images by mahadiyanto & jhony kristian hutapea

 

 

on the first phase of the construction, atelier bertiga built the house with all spaces and rooms the owners need, with the intention to prepare for the econd phase of the construction by using the existing structure. occupying approximately 76 sqm on three floors, the residence comprises two bedrooms, two bathrooms, a kitchen, a living and dining room, a carport that can accommodate two cars, a terrace, and a side garden. future development will include a storage area under the staircase, a fish pond at the front, a study and play room on the second level, two bedrooms for kids in the attic, and a workspace studio above the carport.atelier bertiga builds steel- frame house in indonesia that grows along with its owners

 

 

the house incorporates materials such as bitumen roof shingles on the exterior walls – a material rarely used in the area – as well as exposed brick with white paint finishing on the interior and plywood on various surfaces, including the staircase, ceiling, doors, and some furniture and walls. ‘the reason of using plywood material is not only because it is easy to construct,’ explains the indonesian studio, ‘it is also cheaper and saves more time for the application.’ designed with a cross ventilation system, the residence is permeated by fresh air flowing from north to the south, maximizing the air circulation through the building. additionally, a big opening on the west elevation leads to a side garden, which contributes to further fresh circulation within the house. atelier bertiga builds steel- frame house in indonesia that grows along with its owners

 

 

‘the concept of the “gro-house” could be an alternative solution for those who wish to build a residence with a specific budget in such small area, but still hold onto the “what do we need” idea,’ notes atelier beertiga. ‘this concept is very suitable for younger generations, such as millennials, because of the minimalist lifestyle they maintain. so they only build the spaces they need in the first place, but if they require more space they can easily add it to their house,’ the studio adds, ‘the house is growing depending on them.’

atelier bertiga builds steel- frame house in indonesia that grows along with its owners atelier bertiga builds steel-frame house in indonesia that grows along with its owners atelier bertiga builds steel-frame house in indonesia that grows along with its owners atelier bertiga builds steel- frame house in indonesia that grows along with its owners atelier bertiga builds steel-frame house in indonesia that grows along with its owners atelier bertiga builds steel-frame house in indonesia that grows along with its ownersatelier bertiga builds steel-frame house in indonesia that grows along with its owners atelier bertiga builds steel-frame house in indonesia that grows along with its owners atelier bertiga builds steel- frame house in indonesia that grows along with its owners atelier bertiga builds steel-frame house in indonesia that grows along with its owners atelier bertiga builds steel-frame house in indonesia that grows along with its owners atelier bertiga builds steel-frame house in indonesia that grows along with its owners

 

 

 

project info:

 

name: gro-house

architect: atelier bertiga

lead architect: mahadiyanto

design team: dhidhot bima, andrea daniswara

location: bekasi, west java, indonesia

gross built area: 76 m2

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,889 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine