atelier FCJZ erects a vertical glass house in shanghai
 
atelier FCJZ erects a vertical glass house in shanghai
feb 24, 2014

atelier FCJZ erects a vertical glass house in shanghai

‘vertical glass house’ by atelier fcjz, shanghai, china
all images courtesy of atelier fcjz

 

 

 

the ‘vertical glass house’ by atelier FCJZ was designed as an entry to the annual shinkenchiku residential design competition and now serves as a guest house for visiting architects and artists and as a permanent pavilion. encased in a concrete wall cast with rough timber on the exterior and smooth wood on the interior, the home lies within an opaque square tube that boldly contradicts the revealing contemporary glass houses.

fcjz_verticalglasshouse_db_04
the internal structure subdivides the space into its domestic uses

 

 

 

a singular steel column at the very center of the footprint supports crossing steel columns that subdivide the space into exact cubes. a 7cm thick tempered glass panel serves as the floor in each quadrant dedicated to a distinct domestic activity. a metal spiral staircase extends through all 4 levels of the building, ending in a double-height atrium facing the sky. horizontal slit openings in the exterior envelope allow the glass floor to break through the wall and allow the floor planes to be illuminated naturally while they glow at night. everything in the house is exposed to itself, while being entirely concealed from the outside world.

fcjz_verticalglasshouse_db_05
the spiral staircase acts as a spine containing the vertical circulation

fcjz_verticalglasshouse_db_07

fcjz_verticalglasshouse_db_03
horizontal slits in the facade reveal the glass floors

fcjz_verticalglasshouse_db_01

fcjz_verticalglasshouse_db_02
rough concrete exterior

fcjz_verticalglasshouse_db_10
site view

 

atelier FCJZ erects a vertical glass house in shanghai

 

 

 

project info:

 

 

office: atelier fcjz
principal architect: yung ho chang
project architect: lu bai
project team: li xiang ting, cai feng
location: xuhui district longteng road, shanghai, china
client:  west bund
building area: 170 m2  structural
type: housing/exhibition

  • am i the only one that thinks it might not be so great taking a shit while your dinner guests sit directly above you, and can look at you through the floor? looks great in general but there is no storage for anything, anywhere.
    I’d like to see something like this as an actual functioning house.

    mph
  • this is very very cool

    dbkii
  • Warm and cozy.

    Marc David Biffi

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,908 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine