atelier house in ohiraki blurs the boundaries between work and life

atelier house in ohiraki blurs the boundaries between work and life

clues of past blends with present

 

‘atelier house in ohiraki’ serves as a combination of studio and residence, after the wish of the architect — who is the owner as well — to interact with local people and simultaneously not set clear boundaries between work and life. located in a local shopping street in osaka, japan, the project takes shape as an elongated structure with a transparent first floor that functions as atelier. setsuko sakakibara architect & associates renovated the two-story building with a rooftop, while as they removed what was inside, the steel frames stood out — a fact that played an important role in the new design.'atelier house in ohiraki' blurs the boundaries between work and lifeall images courtesy of shigeo ogawa, yasuhiro nakayama

 

 

‘I thought about the continuity of my life and the community.’ 

 

the atelier employed a simple layout with a long workbench placed in the middle, allowing free circular movement around it. the original pillars, beams, and ceiling were maintained and stripped out, while the architects cut out the lower part of the existing wall — the one facing the staircase — to allow a clear view for people on the first floor. to strengthen the visual connection between the different levels, setsuko sakakibara architect & associates (see more here) removed the roof slab creating continuity with a view opening towards the sky. the second floor served as a living space, includes all the necessary facilities organized in an open arrangement to generate a spacious layout, while from down, gives the impression that it’s flying.

 

‘I thought about the continuity of my life and the community.’  said the architect. the emptiness, in the dense row of houses, takes in the wind, light and the atmosphere of the community, while also reflecting the aspects of life as people go up and down the staircase.’ 'atelier house in ohiraki' blurs the boundaries between work and life

 

the wall no longer acts as an exterior façade but holds the memories of the previous structure. the other wall has been transformed into an opening section, with a new screen installed to separate inside from the outside. the layers of old and new walls exposed the hollowed parts with the neighboring building.

'atelier house in ohiraki' blurs the boundaries between work and life
outside seen from the second floor

atelier-house-setsuko-sakakibara-architect-japan-designboom-21800

atelier house in ohiraki blurs the boundaries between work and life
look up the stairs

 

 

1/12
outside space was born by the renovation
outside space was born by the renovation
void to take in light and wind
void to take in light and wind
doma
doma
workbench in the middle
workbench in the middle
shelf details
shelf details
exposed ceiling
exposed ceiling
first floor atelier
first floor atelier
outside seen from the second floor
outside seen from the second floor
night view
night view
atelier house in ohiraki blurs the boundaries between work and life
 
atelier house in ohiraki blurs the boundaries between work and life
 
atelier house in ohiraki blurs the boundaries between work and life
 

project info:

 

name: atelier house in ohiraki

architect: setsuko sakakibara architect & associates
location: ohraki, fukushima, osaka, japan
builder: inase construction
photography: shigeo ogawa, yasuhiro nakayama

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5