the ORIGIN tree house by atelier LAVIT is a secluded forest retreat
 

the ORIGIN tree house by atelier LAVIT is a secluded forest retreat

atelier LAVIT has created a hotel room that wraps around a century-old oak tree in france. inspired by the form and function of a bird’s nest, the design team refers to the structure as a ‘tailored wooden-dress’. named the ‘ORIGIN tree house’, the scheme seeks to provide shelter as a natural part of the existing landscape. located in the forested grounds of château raray, a castle in northern france, the dwelling is accessed via a walkway suspended 10 meters above ground.

the ORIGIN tree house by atelier LAVIT is a secluded forest retreat
all images by marco lavit nicora | video by silvia lavit

 

 

guests first encounter a protected ‘patio’ that serves as the entrance to the tree house. two sliding glass doors provide easy access to the dwelling’s interior, which develops in succession: first the living area; then the bedroom; and finally, a narrow corridor that contains a dressing room and a bathroom. each of the interior spaces feature large windows that overlook the forest and its impressive foliage.

the ORIGIN tree house by atelier LAVIT is a secluded forest retreat
the hotel room wraps around a century-old oak tree in france

 

 

the generously proportioned openings also ensure a bright and welcoming atmosphere. the wall’s inner lining is made out of pale poplar, which offers a subtle scent, while furniture pieces — constructed from horizontal layers of wood — have also been custom-made by atelier LAVIT. from the patio, a ladder leads to the terrace — a secluded rooftop deck hidden behind the tree house’s wooden cladding.

the ORIGIN tree house by atelier LAVIT is a secluded forest retreat
the scheme seeks to provide shelter as a natural part of the existing landscape

the ORIGIN tree house by atelier LAVIT is a secluded forest retreat
guests first encounter a protected ‘patio’ that serves as the entrance to the tree house

the ORIGIN tree house by atelier LAVIT is a secluded forest retreat
sliding glass doors lead to the living area

the ORIGIN tree house by atelier LAVIT is a secluded forest retreat
the dwelling’s interior develops in succession

the ORIGIN tree house by atelier LAVIT is a secluded forest retreat
generously proportioned openings ensure a bright and welcoming atmosphere

the ORIGIN tree house by atelier LAVIT is a secluded forest retreat
the bedroom overlooks the forest and its impressive foliage

the ORIGIN tree house by atelier LAVIT is a secluded forest retreat
the hotel room is accessed via a wooden walkway suspended 10 meters above ground

the ORIGIN tree house by atelier LAVIT is a secluded forest retreat
the design team refers to the structure as a ‘tailored wooden-dress’

 

 

project info:

 

location: château de raray, 60810 raray, france
architect: atelier LAVIT
project year: 2017
design: atelier LAVIT
structures: nid perche / créateur d’hébergements insolites
photography: marco lavit nicora
client: cabanes des grands chênes
general contractors: nid perche / créateur d’hébergements insolites
dimensions: 23 sqm / 248 sqf

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,214 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine