located in a new development area in the suburb of binh duong, a growing industrial city in the south of vietnam, ‘U house’ references the traditional typology of garden houses found in rural parts of the country. the owner was particularly interested in the ‘hue garden houses’ which blend the calculation of human architecture with the randomness of nature. challenging atelier NgNg to adapt this building type to the new setting, the client requested that the residence be designed around its most important features: the central courtyard.

images courtesy of han deo

 

 

whereas in a traditional garden house the courtyard is located in the front, behind the entrance, atelier NgNg have turned this layout on its head. the courtyard is instead positioned at the back and the house and garden ultimately wrap around each other. the lot faces the main road to the east side with the remaining sides blocked by other lots awaiting development.

 

 

this formal transformation and spatial organization not only brings nature deep into this suburban dwelling but also solves several challenges’, explains studio explains.first, the garden and fishpond become effective devices in reducing severe sunlight from the west. second, the screen is extended to become a long wall facing the main road, providing shade while blocking dust and noise noise, making the house more private and introverted according to the wish of the owner.

 

 

another element of the property that doesn’t follow classic examples is the roof. while the traditional garden house uses pitch roofs in additive mode, atelier NgNg creates a continuous U-shaped design that emphasizes the spatial organization of the house. the mono pitch slopes down towards the courtyard with the drainage system designed so that the pond becomes a rainwater collector, keeping the courtyard clean during the rainy season while saving water for the garden. the ho chi minh city-based practice combines traditional materials, using tiles that contrast with modern surfaces such as iron and glass. the glass portion of the roof folda down to become a glass wall, erasing the separation between the main living area and the courtyard, blending interior and exterior spaces. 

 

 

the house does make use of the effective organization of a tradtional garden house. looking out onto the courtyard, the central area functions as a semi-private area living room space bridging the gap between each wing. extending towards the back yard on either side, four bedrooms and two bathrooms are accessible from the garden, a place where the family can meet and hang out.

 

 

the roof is cut above the bathrooms on both sides to create light wells that bring natural light into areas that are often dark. fengshui principles are also employed, with the long wall at the front acting as a shield, blocking both dust and noise whilst the pond in the court yard helps to cool down and neutralize air flow.

 

project info

 

architects: atelier NgNg

location: vietnam

category: sustainability

lead architects: ngô quốc dũng – nguyễn yến phi

area: 396.0 m2

project year: 2018

photographs: han deo

manufacturers: jotun, LG electronics, signify, toto, vietceramics

 

  • I could live there. Nice. Friends, in Winter Park, Florida, had a similar design home, but with a covered hallway to the bedrooms. It makes great sense. The bedrooms were private and quiet. It was almost as if they had two different homes.

    Jimmy

    Jimmy Xi says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news