atelier poem's pavilion emerges as a forest of wooden columns amid gardens of villa medici

atelier poem's pavilion emerges as a forest of wooden columns amid gardens of villa medici

atelier poem crafts community gathering space in villa medici

 

A small wooden temple emerges from the gardens of the Villa Medici in Rome as a space for social connection, artistic expression, and the preservation of natural and historical heritage. Designed by Atelier Poem, La Timidité des Cimes (Crown Shyness) pavilion reimagines the concept of the cabane through a symbolic experience, offering visitors a space for exploring other ways of being together in this cultural center. With a distinct design that socially reinterprets the natural phenomenon whereby trees maintain a certain distance from one another, known as the ‘timidity gap’, this installation invites visitors to gather, meditate, and engage in playful activities amidst a forest of rhythmic columns.

 

La Timidité des Cimes was built as part of Le Festival des cabanes Villa Medici 2023, which opened to the public from May 24 and will run through October 1, 2023.

atelier poem's pavilion emerges as a forest of wooden columns amid gardens of villa medici
a cluster of fifteen wooden modules | all images courtesy of Atelier Poem

 

 

La Timidité des Cimes is a cluster of 15 timber modules

 

La Timidité des Cimes was constructed as part of Le Festival des cabanes Villa Medici, aligning with the festival’s philosophy as a means of social connection and rediscovery of the Villa’s historic gardens built in the late 16th century. Functioning as a place of transition and interaction between the surrounding environment, historical remains, and the internal life it shelters, the installation takes on the role of a small cultural center. It breathes new life into the gardens hosting a range of artistic and cultural events while also providing a tranquil space for rest, reading, and play.

 

Atelier Poem’s creation develops from a comprehensive reflection of the relationship among architecture, man, and the environment, drawing from the concept of the ‘cabane rustique’ as outlined by Laugier in 1753. It explores the essence of architecture itself, seeking to synthesize through the form those theoretical, aesthetic, and practical values valid in the past as well as today. Striking a balance between the Vitruvian notion of the primitive hut and Le Corbusier’s concept of the temple primitive, La Timidité des Cimes seamlessly integrates within the Carré des vestiges, one of Villa Medici’s sixteen gardens, extending the fabric of the structure itself through its size, structure, and harmonious geometry based on the golden ratio.

atelier poem's pavilion emerges as a forest of wooden columns amid gardens of villa medici
La Timidité des Cimes is nestled amid the maze gardens of Villa Medici

 

 

The cabane, located at the entrance of the garden is proposed as a threshold — a transformative place that can adapt to different uses, enabling experimentation with new relational and spatial configurations. Recalling Heidegger’s use of the wooded metaphor of the clearing, La Timidité des Cimes blurs the boundaries between installation and garden which appear as a single space, alternating between concealment and unveiling. It creates an immersive sensory experience, reminiscent of walking through a forest where sunlight filters through the trees. The subtle interplay between light and darkness evokes the phenomenon of crown shyness, as the visitor moves through the installation and encounters the mosaic-like composition of fifteen modules.

 

These modules sit in harmony with one another without touching, with the gaps between establishing essential pauses to the understanding of the work, evocative of the Japanese cultural concept of Ma. The all-timber structure was designed by Atelier Poem in close collaboration with Wooden Houses Srl’s team of engineers and carpenters. The objective was to ensure a swift assembly and disassembly process on-site, and as such, the fifteen identical modules were divides into eight composite elements. Pre-assembled in the workshop, they were accompanied by a carefully planned floor and base structure that enables the garden soil to breathe through a delicate anchoring.

atelier poem's pavilion emerges as a forest of wooden columns amid gardens of villa medici
the cabane is located at the entrance of the garden as a threshold

atelier poem's pavilion emerges as a forest of wooden columns amid gardens of villa medici
Atelier Poem constructs the installation as part of Le Festival des cabanes Villa Medici

atelier poem's pavilion emerges as a forest of wooden columns amid gardens of villa medici
in context of the 16th century historic Roman structure

atelier poem's pavilion emerges as a forest of wooden columns amid gardens of villa medici
forest of columns in a contemporary gothic style

la-timidite-des-cimes-atelier-poem-designboom-2

atelier poem's pavilion emerges as a forest of wooden columns amid gardens of villa medici
the work and the garden are seen as a single space, alternating between concealment and unveiling

atelier poem's pavilion emerges as a forest of wooden columns amid gardens of villa medici
light pattern at midday

la-timidite-des-cimes-atelier-poem-designboom-1

atelier poem's pavilion emerges as a forest of wooden columns amid gardens of villa medici
canopy

atelier poem's pavilion emerges as a forest of wooden columns amid gardens of villa medici
drawing on the natural phenomenon whereby trees maintain a certain distance from one another

 

 

project info:

 

name: La Timidité des Cimes
architecture: Atelier Poem
location: Villa Medici, Rome

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: ravail khan | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! sky-frame’s ‘my point of view’ film presents david montalba’s surf-inspired architecture in malibu, using their expansive glass doors for uninterrupted ocean views – see the whole video on designboom! 

architecture in italy (561)

interactive installation (248)

temporary pavilions (441)

wood and timber architecture and design (970)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

X
5