atelier tekuto: earth bricks
 
atelier tekuto: earth bricks
sep 29, 2011

atelier tekuto: earth bricks

‘earth-bricks’ by atelier tekuto, chiba, japan image © toshihiro sobajima

japanese architecture practice atelier tekuto has recently completed ‘earth-bricks’, a residential structure located in chiba, japan. the curved exterior wall is formed from 2,600 earth bricks comprised of a dense mixture of soil and magnesium oxide, an element which can be easily sourced from ‘magnesite mineral’, commonly found in oceans and land. originally used for the mortar joints of the pyramids and great wall of china, this structure aspires to reintroduce masonry construction sourced from local soil as a viable option for developing countries.

atelier tekuto: earth bricks extended roof eave with exposed beams image © toshihiro sobajima

the stacked rectangular bricks are slightly angled to produce the undulating and faintly segmented perimeter enclosure. a deep roof overhang extends to screen a ribbon clerestory window formed with glass blocks of similar proportions to the custom soil-based units. at night, the dwelling softly glows through the translucent glazing of the fenestrations. upon entering the central living space and kitchen, attention is directed to the exposed structure of the vaulted ceilings. rafters radiate downward from the main ridge element, which is reminiscent of a spine. the curved stairway attached to the exterior wall leads inhabitants to an open bedroom loft with views of the great room below. the bathroom and storage room are concealed within a partition behind the food preparation area and underneath the wooden steps.

atelier tekuto: earth bricks (left) entrance facade (right) front door images © toshihiro sobajima

atelier tekuto: earth bricks (left) earth brick detail (right) upward view from great room images © toshihiro sobajima

atelier tekuto: earth bricks view of entrance and great room from kitchen image © toshihiro sobajima

atelier tekuto: earth bricks kitchen image © toshihiro sobajima

atelier tekuto: earth bricks great room image © toshihiro sobajima

atelier tekuto: earth bricks (left) corridor to bathroom (right) space under stairway images © toshihiro sobajima

atelier tekuto: earth bricks bathroom image © toshihiro sobajima

atelier tekuto: earth bricks (left) bathroom (right) view of ceiling from the loft image © toshihiro sobajima

atelier tekuto: earth bricks (left) stairs leading to the loft (right) top of stairs from the loft images © toshihiro sobajima

atelier tekuto: earth bricks clerestory windows under roof eave image © toshihiro sobajima

atelier tekuto: earth bricks light emanates through translucent glass windows image © toshihiro sobajima

atelier tekuto: earth bricks illuminated at night image © toshihiro sobajima

atelier tekuto: earth bricks masonry wall under construction image courtesy atelier tekuto

atelier tekuto: earth bricks

site planimage courtesy atelier tekuto

atelier tekuto: earth bricks floor plan / level 0image courtesy atelier tekuto

atelier tekuto: earth bricks floor plan / level 1image courtesy atelier tekuto

atelier tekuto: earth bricks sectionimage courtesy atelier tekuto

atelier tekuto: earth bricks elevationimage courtesy atelier tekuto

atelier tekuto: earth bricks elevationimage courtesy atelier tekuto

atelier tekuto: earth bricks elevationimage courtesy atelier tekuto

atelier tekuto: earth bricks elevation

atelier tekuto: earth bricks block formation diagram

atelier tekuto: earth bricks process to make the earth block mixtureimage courtesy atelier tekuto

atelier tekuto: earth bricks wall sectionimage courtesy atelier tekuto

project info:

site area: 184.62㎡ building area: 47.84㎡ total floor area: 41.39㎡ structure: masonry – earth block architecture design: yasuhiro yamashita+masahiko takada+azusa ishii+ryo takagi/atelier tekuto structural design: jun sato+yuko mihara/jun sato structural engineer mechanical design: kazuhiro endo/eos plus lighting design: sueko kanaya/visual technologies experiment supervision: matsumura, fujita lab./university of tokyo, koshiishi lab./waseda university construction: atelier tekuto, yoshiro goda/ogawa kyoritsu construction photographer: toshihiro sobajima

  • Finally a Japanese home with warmth and texture. This is the coolest one I’ve seen in a while!

    Hats off to Atelier Tekuto!
  • Ohhhh, I miss the cement . . . and the ubiquitous telephone pole . . . but, to keep me happy, they’ve given me the Swan ad next door. So, I suppose, if one wanted to go outside and sit in the garden, one could “think” swans instead of actually see them. Oh, those Japanese are clever.
    I like the building, but I don’t. Has the world gone
    mad?

    [email protected]
  • congratulations

    geert-hugo
  • Very intriguing design and fine execution. I assume the owner(s) sleep on the platform above the bathroom and kitchen? But except in the kitchen I do not see any cabinets or room for storage.

    airborn
  • elegant and functional: great combination!

    lorena riba

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,313 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine