atelier tekuto frames the sky within tokyo residence
photo by sobajima, toshihiro
all images courtesy of atelier tekuto

 

 

 

‘framing the sky’ house, located in tokyo, japan, is distinguished by a large translucent glass window in the roof above the living room. designed by atelier tekuto, the skylight is intended to connect the urban residence with nature, transmitting plentiful daylight throughout the dynamic interior. the dwelling negotiates a 2.7 meter change in elevation across the site, serving to organize the lower two stories, with a garage on the bottom level and a primary entrance on the main floor.

atelier tekuto frames sky residence designboom

the glazed southwest corner of the residence is a legible design feature on the exterior and interior
photos by sobajima, toshihiro

atelier tekuto frames sky residence designboom

the primary entrance to the house accesses the main floor
photos by sobajima, toshihiro

atelier tekuto frames sky residence designboom

glass block transmits light between the foyer and study area below
photos by sobajima, toshihiro

atelier tekuto frames sky residence designboom

open riser staircases allow light to flow to lower levels of the dwelling
photos by sobajima, toshihiro

atelier tekuto frames sky residence designboom

a translucent glass window in the roof ‘frames the sky’
photo by sobajima, toshihiro

atelier tekuto frames sky residence designboom

the upper level unites the living room, dining area, and kitchen into one open space
photo by sobajima, toshihiro

atelier tekuto frames sky residence designboom

custom cabinetry helps create efficient use of space
photo by sobajima, toshihiro

atelier tekuto frames sky residence designboom

a private study area on the lower level
photo by sobajima, toshihiro

atelier tekuto frames sky residence designboom

at night, the southwest corner of the house projects light from the interior
photos by sobajima, toshihiro

 

 

 

 

 

project info:

 

completed: 09.2013
location: tokyo, japan
type: private residential
site area: 69.15 sqm (20.91 tsubo)
building area: 38.72 sqm (11.71 tsubo)
total floor area: 77.44 sqm (23.42 tsubo)
construction: reinforced concrete (basement) +steel
design: yasuhiro yamashita + azusa ishii / atelier tekuto
structural design: sato, jun / jun sato structural engineers
construction management: watai takahiro / nichisachi industry
photography: sobajima, toshihiro