‘twin megaphone’ by atelier tekuto, setagaya, tokyo, japan image © toshihiro sobajima all images courtesy of atelier tekuto

‘twin megaphone’, a single family residence for a couple and their two daughters in setagaya, tokyo, japan has been recently completed by tokyo-based architectural firm atelier tekuto. the rectangular plot upon which the dwelling is placed has an inclined grade, determining the bisected form which has been bridged with an open-air terrace. the trapezoidal volumes are set within the sloped contours with the largest facades oriented towards the south, introducing abundant amounts of natural daylight into the upper level living and dining area in one element and into corridors and bedroom in the other. positioned on the opposite side, clerestory ribbon windows introduce northern sunlight into the central living space.

atelier tekuto: twin megaphone street elevation image © seiichi osawa

clad with wooden slats, the garage elevates the residence from street level reducing ambient urban sounds and allowing the interior to receive cooling breezes. upon entering the ground floor, inhabitants are presented with a stair which wraps around a transparent wall providing views of the public areas as they rise into the primary half of the home. sliding glass doors lead to a cantilevered balcony bordered with walls and a stairway which leads to the accessible rooftop. the open-air terrace offers panoramic views of the encompassing residential context with downward glimpses of the dynamic activity occurring on the first level.

atelier tekuto: twin megaphone first level balcony cantilevers over driveway image © toshihiro sobajima

atelier tekuto: twin megaphone corner detail image © toshihiro sobajima

atelier tekuto: twin megaphone garage image © toshihiro sobajima

atelier tekuto: twin megaphone (left) entrance hall (right) reading room overlooking entry stair images © toshihiro sobajima

atelier tekuto: twin megaphone (left) stairs to first level (right) bathroom images © toshihiro sobajima

atelier tekuto: twin megaphone sliding partition divides the multipurpose room and guest room image © toshihiro sobajima

atelier tekuto: twin megaphone multipurpose room / guest room image © toshihiro sobajim

atelier tekuto: twin megaphone upper level bedroom image © toshihiro sobajima

atelier tekuto: twin megaphone stairs to penthouse image © toshihiro sobajima

atelier tekuto: twin megaphone living / dining area image © toshihiro sobajima

atelier tekuto: twin megaphone corridor to bedrooms / stairs to reading room image © toshihiro sobajima

atelier tekuto: twin megaphone living/dining area image © toshihiro sobajima

atelier tekuto: twin megaphone sliding doors lead to first level balcony and stairs to roof images © toshihiro sobajima

atelier tekuto: twin megaphone aerial view of stairs to access roof image © toshihiro sobajima

atelier tekuto: twin megaphone roof balcony image © toshihiro sobajima

atelier tekuto: twin megaphone clerestory windows look into the living/dining room image © toshihiro sobajima

atelier tekuto: twin megaphone street elevation at night image © toshihiro sobajima

atelier tekuto: twin megaphone rear of the residence image © toshihiro sobajima

atelier tekuto: twin megaphone floor plan / level 0 image © atelier tekuto

atelier tekuto: twin megaphone floor plan / level 1 image © atelier tekuto

atelier tekuto: twin megaphone floor plan / level 2 image © atelier tekuto

atelier tekuto: twin megaphone section image © atelier tekuto

project info:

use: single family house site area: 236.46㎡ building area: 118.09㎡ total floor area: 213.08㎡ structure: wood

architectural design: yasuhiro yamashita + toshiyuki fujimori/atelier tekuto structure: takeyuki gaino/g.design construction: shigeki matsuoka + shinichi uchimura + satoru masuda/homebuilder