atelier z+’s ‘river viewing service station’ is a service station set at lujiazui — northern riverside section on the eastern bank of the project on ‘connecting both sides of huangpu river of shanghai’ –, providing citizens with rest spaces and public toilets. the station is within a narrow levee-shaped green field defined by the riverside running path and inner riding path. it is an extension of the access of an existing underground garage staircase. the site is more than two meters above the city roads with the northern riverside slightly higher than the southern side and in the neighborhood there are plenty of old trees, forming a small forest.


all images © wu qingshan

 

 

in order to balance an extremely short project schedule of only one month and chinese based atelier z+‘s unremitting pursuit for quality and space experience and to give consideration to problems such as space constraint and control of garage roof structural weight, the architects have adopted the steel and wood hybrid system mainly composed of laminated wood to make a rapid construction possible. with a high prefabricated rate, the site is basically adopting dry construction, which has little impact on the environment. backed by a succession of skyscrapers in lujiazui and separated by huangpu river from old bund and north bund, this site is a key public space in central shanghai. this small station has provided the project team  with opportunities to explore the relationship between architecture and scenery that have exceeded its own dimension. the chinese designers hope that this station can intensify its own features while serving the citizens in an easily approachable atmosphere so that the project can become a scenery amplifier.


atelier z+’s ‘river viewing service station’ provides citizens with rest spaces and public toilets

 

 

the name of ‘river viewing service station’ has highlighted the double appeal of the project. the station can be divided into two sections: the eastern part is a relatively closed public toilet while the western section is an L-shaped lounge combined with garage staircase. the northern and western sides facing the bund — waterfront — are both full-height glazing and rest platforms. the northern river-viewing platform is provided with benches along the station´s external wall, where visitors can take a fitness break. between these two parts there is a roofed vestibule cutting through the building, which connects the riding path in the relatively low south section with the river-viewing platform in the relatively high north end. the square planar contour of the station is in sharp contrast to the relatively complicated half-spiral straight line curved surface single-direction purline roofing structure made of copper imitated al-mg-mn alloy sheeting.


south elevation of the ‘river viewing service station’

 

 

viewed from the riverside, the station resembles a large pavilion with far-extending eaves and a lithe crimped roof, which is slightly elevated from the site. the umbrella-shaped radial purlines under the counter-slope eaves in the north have become a visual focus. the purlines converge to form a natural triangular skylight, one half in the lounge and the other half above the vestibule, illuminating the dark roof recesses and strengthening the space depths.


the northern river-viewing platform is provided with benches along the station’s external wall

 

 

viewed from the riding path in the south, atelier z+’s station roof is divided into two halves respectively in the east and west, which have different heights but both tilt inward. especially, the roof at the corner of western-section stair case in the center has been depressed almost to the lowest point of visual horizon and the copper imitated plates roofing has extended to western section´s southern facade. this specially depressed dimension and the continuity between roof and facade have strengthened the entering sense of the side back to the river, guiding visitors from the central vestibule to the river scene. ascending step by step from the riding path through the narrow and low-rise vestibule, the roof will gradually rise with your body movement, the dense tree crowns originally at the end of the vestibule will also raise in your field of vision, breaking through the high and spacious eaves in the north.


single-direction purline roofing structure made of copper imitated al-mg-mn alloy sheeting

 

 

standing on atelier z+’s open and clear river-viewing platform and viewing through the trunks at the bottom, you can see the glistening river surface is stretching horizontally, constituting a flowing scene with figures walking or running along the riverside. the benches on both sides of the vestibule will attract people to sit idly and appreciate the river scene leisurely. at this moment, you can only see the glistening river surface and feel a special tranquility when the city at the other side of the river is concealed by the trees. of course, when you descend from the platform and zigzag down the stepping stones in the forest, you will access the running path and waterborne platform, where you can enjoy a panoramic view of the magnificent city skylines across both sides of huangpu river.


people sitting on the benches on both sides of the vestibule


interior view of the service station


the station roof guides visitors from the central vestibule to the river scene


the service station immersed in its natural context 


you can only see the glistening river surface and feel a special tranquility when the city is concealed by the trees


night view of the service station seen from the southern riding path

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news