parisian architecture firm ateliers O-S architectes integrates ‘gymnase scolaire’ onto a small site flanked by a railway embankment in the ZAC bords de seine area of ville d’asnieres-sur-seine, france. with tight constraints of the narrow plot, the design takes advantage of the elevated land at the back of the plot for placing locker rooms and toilets. pushing the public program toward the street allows the south facade to remain open to practice fields and the river seine beyond.

ateliers O-S architectes: gymnase scolaire with rhythmic skin
ateliers O-S architectes: gymnase scolaire with rhythmic skin
image © cecile septet
all images courtesy of ateliers O-S architectes

 

 

 

the skin of the ateliers O-S architectes-designed building’s maintains a rhythmic pattern of structure and mullions that unify the different finishes. at the ground level, fritted glass allows visual connection between the gymnasium and the city, while giving the building pedestrian scale. above this aperture and wrapping around the exterior, punched metal panels are highlighted by vertical illuminations that complement the neighboring architecture. inside, laminated veneer lumber beams at the roof give rhythm and depth to the unobstructed space.

 

 

ateliers O-S architectes: gymnase scolaire with rhythmic skin
the façade is cut away to reveal the main entrance
image © cecile septet

 

 

ateliers O-S architectes: gymnase scolaire with rhythmic skin
large windows at the ground level create a relationship with the street
image © cecile septet

 

 

ateliers O-S architectes: gymnase scolaire with rhythmic skin
clerestory and skylight supplement daylighting that enters from the street-level lites
image © cecile septet

 

 

ateliers O-S architectes: gymnase scolaire with rhythmic skin
a fritted glass pattern
image © cecile septet

 

 

ateliers O-S architectes: gymnase scolaire with rhythmic skin
the exterior skin maintains rhythm between its diverse finishes
image © cecile septet

 

 

ateliers O-S architectes: gymnase scolaire with rhythmic skin
the gymnasium is a beacon at night
image © cecile septet

 

 

 

 

project info:

client: ville d’asnieres-sur-seine

planning  schedule:
completed – septembre 2013

budget:
gymnasium: 1 685 000 €  ht
landscaping: 1 259 000 € ht

surface:
shon : 1 001 m²

project team:
vincent baur, guillaume colboc, gaël le nouëne, aurélie louesdon, elise moreau

consultants:
HVAC & plumbing: bethac
economist: mdetc 
structure: EVP
landscape: ateliers paysages et lumière,

entreprises building company:
nord france construction

photos copyright:
cecile septet