ayeneh office connects iranian house with sculptural staircase
 
ayeneh office connects iranian house with sculptural staircase
jan 12, 2016

ayeneh office connects iranian house with sculptural staircase

ayeneh office connects iranian house with sculptural staircase
(above) a statue-like staircase separates the private and public spaces of the ground floor
all images © farshid nasrabadi

 

 

 

teheran-based ayeneh office has completed ‘bahar house’, a dwelling situated in a relatively cheap area in najafabad in the isfahan province. the client was a family of four, who aimed to have a two-story house due to the small size of the land; the ground floor for parents and upstairs for children. given the different lengths of the east and west sides of the project, they had to set up the house with two different sides, more on the east and less on the west. this motivated the studio to divide the building into two functional areas: the public spaces including kitchen, living room, and the guest hall on the east, and the private spaces such as bedrooms and toilets on the west. the division enabled them to organize spaces on the upper floor, allocating part of the public area to the void to connect the two levels visually.

ayeneh office bahar house iran designboom
the client aimed to have a two-storey house due to the small size of the land

 

 

 

the house is entered through the volume gap. at the entrance, a statue-like staircase separates the private and public spaces of the ground floor, linking the empty space of the void with the overall geometry of the house. at the end of the home, along the spaces that halve the building, they created a small yard that extends to the upper floor to shape a terrace. in the north-positioned houses of najafabad, given the direct view from the constructions in front, the southern yard is usually not usable. in spite of this fact, the yard was worked in order to provide the living room with a view to the flowerbed and flowerpots of the northern yard and they sky.

ayeneh office bahar house iran designboom
the façade was covered in white cement due to the client’s limited budget

 

 

 

finally, the project’s façade was covered in white cement due to the client’s limited budget and the possibility of implementing smooth curved surfaces. harmonized with inside and outside, the ‘bahar house’ has now turned into an integrated volume in response to the client’s needs.

ayeneh office bahar house iran designboom
kitchen, living room, and guest hall on the east, and the private spaces such as bedrooms and toilets on the west

ayeneh office bahar house iran designboom
the building was divided into two functional areas

ayeneh office bahar house iran designboom
the back yard has a wooden-clad wall

ayeneh office bahar house iran designboom
alley view 

ayeneh office bahar house iran designboom
diagrams 

ayeneh office bahar house iran designboom
plans

ayeneh office bahar house iran designboom
section

 

 

project info:

 

architects: ayeneh office( ali dehghani & ali soltani & atefeh karbasi)
client: mohammad reza bagherzadeh
graphics: mahla ebrahimpour,ali karbasi
location: isfahan- najafabad
project year: 2015
built area: 340 sqm
photographs: farshid nasrabadi

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: juliana neira | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,228 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine