not whole fence by ball-nogues lines baseball field in texas
 
not whole fence by ball-nogues lines baseball field in texas
nov 11, 2014

not whole fence by ball-nogues lines baseball field in texas

the porous partition ‘not whole fence’, designed and realized by LA-based ball-nogues studio, functionally serves to provide a safety barrier between a baseball field and a children’s playground while also seeking to engage the attention and imagination of those passing by. through a finely-tuned sculpting of aluminum extrusions, the sturdy veil permits varied and partial views into the ballpark, while presenting an overall composition of wood grain and knot holes in reference to a weathered board of wood. the project is located at the northeast corner of southwest university park in el paso, texas, USA.

ball nogues studio not whole fence designboomaluminum extrusions were milled to permit varied and partial views into the ballpark
image © marty snortum / all images courtesy of ball-nogues studio

 

 

‘not whole fence’ alludes to a simpler mode for watching baseball, when the game was occasionally viewed through a wooden fence. ball-nogues studio describes the nostalgic reference as follows: ‘imagine a child, peeking through the knotholes with the impressionable canvas of youth, evoked by a sense of wonder and hope or devoted fans who cannot afford tickets, sneaking glances through small openings with playfully mischievous eyes, excited by the possibility of joyous victory or getting caught.’

ball nogues studio not whole fence designboom
the partition wraps the a portion of el paso’s southwest university park
image © marty snortum

 

 

each aluminum extrusion was milled on either side to create the overall waving effect along the fence surface, with cut-aways on the exterior creating the knot holes and treatment on the interior producing the wood grain pattern.

ball nogues studio not whole fence designboom
the patterning references wood grain patterns and knot holes as seen on a weathered wood board
image © marty snortum

ball nogues studio not whole fence designboomimage © marty snortum

ball nogues studio not whole fence designboom
the partition teases passers-by to peer through the limited openings of the fence
image © pat dalbin

ball nogues studio not whole fence designboomimage © pat dalbin

 

ball nogues studio not whole fence designboom

the project references a simpler mode of watching baseball, where one peers through a wood picket fence

ball nogues studio not whole fence designboom

elevation

ball nogues studio not whole fence designboom

translation of the wood grain pattern to the fence’s layout

 

 

 

project info:

 

designers and principals in charge: benjamin ball and gaston nogues
project manager: mora nabi
ball-nogues project team: andrew fastman, michael anthony fontana, christine forster-jones, emma helgerson, cory hill, james jones, allison porterfield, rafael sampaio rocha, forster rudolph
design and fabrication and installation supervision: ball-nogues studio
engineering consultant: buro happold los angeles, jean-pierre chakar, PE
specialty fabrication and consulting: neal feay co
installation consultant: industrial stainless international, tim downing
photography: marty snortum, pat dalbin

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,137 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine