balzar arquitectos renovates alicante apartment with a cantilevered kitchen island
 

balzar arquitectos renovates alicante apartment with a cantilevered kitchen island

located within the spanish province of alicante, in the town of orihuela, balzar arquitectos has completed the renovation of an apartment dating back to the 1960s. the residence can be found on the top floor of a rationalist-style building and boasts stunning views over the treetops of the park below. in the distance are the callosa and orihuela mountain ranges.

apartment in orihuela alicante 1

all images © david zarzoso

 

 

the apartment contains three bedrooms and a large living-dining area with an open kitchen. the bedrooms are located to the back of the house while the dwelling’s main reception area takes up the whole of the front façade overlooking the park. this latter space feels large and elongated, which is further accentuated by an impressive feature running along its length serving as a kitchen island and doubling up as a dining table.

apartment in orihuela alicante 2

 

 

the transformation of the apartment centers on two ingredients balzar arquitectos believes to be essential to good design: time and a great team. on the one hand, the architects had time on their side. the time needed for solutions to be tailored and well-researched. the time to enjoy the process and bring the construction together perfectly.

apartment in orihuela alicante 3

 

 

on the other hand, they realized that architecture is a joint effort. a great number of people were involved along the way from the initial design stages to final delivery, from the clients who have the dream and need to conceive the project, to those who clean up the site at the end to leave it spotless. ‘this has been one of those times when the talent and professionalism of everyone involved has made our work as architects simply the thread that strings the pearls together.’ balzar arquitectos.

apartment in orihuela alicante 9

apartment in orihuela alicante 4

apartment in orihuela alicante 5

apartment in orihuela alicante 6

apartment in orihuela alicante 8

apartment in orihuela alicante 10

apartment in orihuela alicante 7

apartment in orihuela alicante 11

apartment in orihuela alicante 12

 

 

project info:

 

project name: apartment in orihuela (alicante)

location: orihuela, alicante, spain

architect: balzar arquitectos

project manager: fran arenas, aserkon

project year: 2019

construction year: 2019 – 2020

built area: 130 m2

photography: david zarzoso

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,326 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine