‘the kalari pavilion’ by bangalore, india-based samvad design studio, is conceived as a light, porous, linear bamboo structure juxtaposed against a low concrete mass reflecting the program, a semi-private, yogic martial arts practice space and a private healing space respectively. dense neighborhoods in urbanized pockets of bangalore have seen a surge of vertical extension — this pavilion is also one such extension with a constraint to be dismantled at will.


the pavilion acknowledges its urban context by allowing impressions of the context through its screens

 

 

samvad design studio’s pavilion is erected on a load-bearing structure, on the second floor, in a quintessential mixed-use neighborhood. the design tries to negotiate its context by allowing the existing organic surroundings to interact with a designed intervention, where mature trees form the walls along with bamboo screens, tied rhythmically with industrial precision, creating a light pavilion, modulating light and wind.


tall, linear, porous bamboo pavilion juxtaposed against a low concrete mass, tucked between and through the foliage

 

 

instead of creating an aloof vertical extension, the attempt was to render an impression of urbanity which can be perceived through the bamboo structure. a minimal and industrial-like quality of the pavilion warranted bamboos of a fairly uniform cross-section. in the local variety of bamboo, the cross-section tapers beyond 10 feet — the proportion of the screen wall is derived from this parameter.


arrival denoted by a black impervious plane transitioning into a porous, light sifting volume

 

 

the structural grid of the metal columns is reflected on the floor grid; the black oxide floor and low-height parapet walls form a seamless black vessel, contrasting the light-shifting bamboo screen above, echoing the traditional practice arenas which were dark, earthen pits, open to the sky.


use of industrial material palette like metal and sheet roof in conjunction with bamboo

 


black oxide floor and parapet form a heavy ‘vessel’ contrasting with the light structure above

 


the structural grid of the metal columns are reflected on the floor grid

 


lower, private volumes behind the porous, semi-public volume

 


the lantern-like structure modulates light and wind

 


bamboo screens, tied rhythmically with industrial precision

 


the pavilion is perched on the second floor, in a quintessential mixed-use neighborhood

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom

  • An interesting experiment in a concrete jungle. Freedom for light & air will enhance one’s experience in that place. Kudos to the creators.

    D Sivasailam says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news