bangkok-project-studio-the-wine-ayutthaya-designboom-01once the capital of thailand 400 years ago, ayutthaya is a city popular with tourists due to its recognition of being a world heritage site. the aim to create a new tourist attraction and drive the local community and economy was the brief of the ‘wine ayutthaya’, a recreational place for wine enthusiasts and drinkers.

bangkok-project-studio-the-wine-ayutthaya-designboom-02
all images © shapeshift studio

 

 

the building itself — conceived by bangkok project studio — is visually interesting inside and out. taking cues from local wooden houses, a steel-reinforced plywood structure was used and inside, the entire square plan is built up using a timber waffle walls. this grid system is revealed from the outside; sheets of PVC wrap is the only covering used to protect the exposed timber envelope from the elements while visually softening the overall scheme.

bangkok-project-studio-the-wine-ayutthaya-designboom-03
the building is protected with 1 millimeter thick PVC sheets

 

 

the open plan interior is punctuated with five spiraling staircases which connects the many mezzanine levels and serves as structural supports for the 4 platforms. each level has its own height and offers a vantage point for visitors to absorb the view of the river. the ground floor is occupied by a wine bar, and seats are placed between the staircases. moreover, light is filtered into the winery in all directions and giving the interior depth and creating an engaging the senses between the smell of plywood and wine.

bangkok-project-studio-the-wine-ayutthaya-designboom-03
five spiral staircases feature inside

bangkok-project-studio-the-wine-ayutthaya-designboom-03
the staircases connect to different levels

bangkok-project-studio-the-wine-ayutthaya-designboom-03
the waffle structure used for the  floor, wall and roof appears light but is structurally strong

bangkok-project-studio-the-wine-ayutthaya-designboom-03
the locally found wooden houses are the inspiration to create this steel-reinforced plywood structure

bangkok-project-studio-the-wine-ayutthaya-designboom-03
all five spiral stairs is used for circulation but also serves as structural supports.

bangkok-project-studio-the-wine-ayutthaya-designboom-03
Seating is placed around the staircases

bangkok-project-studio-the-wine-ayutthaya-designboom-03
plywood is continued as the main material in the interior

bangkok-project-studio-the-wine-ayutthaya-designboom-03
views out to the river is offered

bangkok-project-studio-the-wine-ayutthaya-designboom-03
the building is protected from rain and humidity by coating plywood with resin

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save