villa V by baranowitz + kronenberg features a mirrored bridge that spans a sunken courtyard
 

villa V by baranowitz + kronenberg features a mirrored bridge that spans a sunken courtyard

this residence designed by baranowitz + kronenberg pays homage to the ‘white city’, tel aviv’s more than 4,000 buildings built in the bauhaus or international style. titled ‘villa veiman’, or ‘villa V’, the dwelling’s simple massing responds to the local climate by embracing the mediterranean breeze and offering generously proportioned areas of light and shade. ‘it is a home rather than a house, a place for living where memories are made and life is celebrated with family and friends,’ explains the design team.

baranowitz kronenberg villa veiman
all images by amit geron

 

 

baranowitz + kronenberg’s design is an L-shape configuration that includes the majority of dwelling’s social programs. the ground level contains the home’s main living accommodation with the kitchen adjoining a lounge, which spills out onto an external terrace. from the center of the home, a bridge leads to the master bedroom, which in turn opens out towards the swimming pool and garden at the rear of the property.

baranowitz kronenberg villa veiman
the underside of the connecting bridge is clad with polished stainless steel

 

 

the home’s lower level follows the same L-shaped layout, and contains additional bedrooms, storage areas, and a laundry room, as well as a large family space with a grand piano. from here, views are provided of a vegetation-filled courtyard, which remains open to the sky. spanning overhead, the underside of the aforementioned bridge is clad with polished stainless steel — a gesture that reduces the visual weight and scale of the crossing.

baranowitz kronenberg villa veiman
a vegetation-filled courtyard remains open to the sky

baranowitz kronenberg villa veiman
from the center of the home, a bridge leads to the master bedroom

baranowitz kronenberg villa veiman
the ground level contains the home’s main living accommodation

baranowitz kronenberg villa veiman
the architects say that ‘villa V’ has been designed as ‘a home rather than a house’

baranowitz kronenberg villa veiman
a large family space at the lower level contains a grand piano

baranowitz kronenberg villa veiman
by night, the bridge becomes an illuminated passageway

baranowitz kronenberg villa veiman
the master bedroom opens out towards a swimming pool

baranowitz kronenberg villa veiman
a secluded garden is also found at the rear of the property

baranowitz kronenberg villa veiman
a sheltered terrace embraces the mediterranean breeze

 

 

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,822 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine