barbara appolloni converts a garage into a stylish 'shoebox' apartment in barcelona
 

barbara appolloni converts a garage into a stylish 'shoebox' apartment in barcelona

on a narrow site in barcelona, barbara appolloni arquitecta has carved a haven of exposed concrete and glass from a former car garage. designed from the inside out, the original building has been shaped into a ‘shoebox style’ apartment where architecture becomes part of the interior decoration, resulting in a series of beautifully contemporary living spaces.

barbara appolloni converts a garage into a stylish 'shoebox' apartment in barcelona designboom

dining next to the inner void as a light source

all images © christopher stark

 

 

on the plot measuring 3.60m x 10m, the original construction has been reinforced with more than 200 tons of concrete poured on site, turning the garage into a more robust residential structure. the house has been designed by barbara appolloni to be in constant dialogue with the outside. the boundaries between inside and outside are blurred, allowing the interior to embrace the surrounding environment and views over the city. with frameless glass openings and delicate railings, the architecture focuses on removing barriers by removing the divisions between house and nature.

barbara appolloni converts a garage into a stylish 'shoebox' apartment in barcelona designboom

dining table with transparent methacrylat cross legs and a square glass top, vintage wooden chairs with sofa matching satin upholstering, and photograph art piece by maite carames

 

 

the interior decor and furniture pieces have been carefully chosen to harmonize with each other. the careful selection of materials offers a palette where concrete is combined with chestnut wood, stainless steel, carrara marble and glass, resulting in a space that is both welcoming and sophisticated. the pieces also relate to the setting, with sabine marceli’s round mirror and satin sofa chosen to match barcelona’s rusty red colored rooftops. from this cozy and intimate living space, residents can also enjoy a view of the surrounding vegetation and the urban environment below.

barbara appolloni converts a garage into a stylish 'shoebox' apartment in barcelona designboom

the living room is blocked off from the the dining area, where sabine marceli’s colour block mirror matches the rusty colored satin sofa

barbara appolloni converts a garage into a stylish 'shoebox' apartment in barcelona designboom

access to the terrace is located straight from the entrance level to avoid extra built volume on the roof

barbara appolloni converts a garage into a stylish 'shoebox' apartment in barcelona designboom

the zig zag concrete table functions as an office desk

barbara appolloni converts a garage into a stylish 'shoebox' apartment in barcelona designboom

the guest toilet is a minimalist concrete cell softened by a warm chestnut wooden sliding door and antoni lupi’s sink and CEA’s faucets

barbara appolloni converts a garage into a stylish 'shoebox' apartment in barcelona designboom

the kitchen is for stainless steel lovers – the 2.4 m wide kitchen is from santos and top and sink from barazza

barbara appolloni converts a garage into a stylish 'shoebox' apartment in barcelona designboom

a prefabricated concrete staircase reaches down to the sleeping room with USM side desks and a multi-use chestnut hanger from danish company PERUSE

barbara appolloni converts a garage into a stylish 'shoebox' apartment in barcelona designboom

the bathroom with carrara marble plus polished concrete floor and raw concrete ceiling

barbara appolloni converts a garage into a stylish 'shoebox' apartment in barcelona designboom

positioned next to the interior void, the bathroom provides the feeling of showering almost outside – art piece by photographer horst p. horst

barbara appolloni converts a garage into a stylish 'shoebox' apartment in barcelona designboom

for the cupboards raw concrete is mixed with warm chestnut wood elements

barbara appolloni converts a garage into a stylish 'shoebox' apartment in barcelona designboom

the incredible view from the living room thanks to frameless glass corner – the sofa color matches the rusty red barcelona rooftops

 

 

project info:

 

project name: designer ‘shoebox’ apartment

location: barcelona, spain

architect: barbara appolloni arquitecta

photography: christopher stark

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

  • Lovely – pretty sure the sofa isn’t satin though. Looks more like velvet or velour.

    Anna

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,214 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine