barozzi veiga completes monolithic extension to the fine arts museum in chur
 
barozzi veiga completes monolithic extension to the fine arts museum in chur
jul 29, 2016

barozzi veiga completes monolithic extension to the fine arts museum in chur

in the swiss city of chur, estudio barozzi veiga has completed an extension to villa planta – a museum dedicated to fine arts. the addition will accommodate the bündner kunstmuseum and at the same time, activate the surrounding public space through the integration of landscaping and the gardens belonging to the nearby architecture.

barozzi-veiga-architects-fine-arts-museum-in-chur-switzerland-designboom-02
all images © simon menges

 

 

 

the barcelona-based studio’s project has exercised the integration of blending the building structure within an urban ensemble. with this, the design aimed to minimize its exterior volume by inverting the program’s logical order. this response has led to the exhibition spaces located below ground level, in such way that the emerging structure -above street level- only comprises of the public spaces. consequently, the volume’s reduced footprint has allowed the existing garden to be extended and improves the overall organization.

barozzi-veiga-architects-fine-arts-museum-in-chur-switzerland-designboom-02
a new public space is generated that incorporates the surrounding gardens also from nearby buildings

 

 

 

externally, the new extension’s cubic form is clad in sculptural concrete slabs; visualized as organized tiles that reinforce its expressiveness and autonomy with respect to the existing villa. in addition, the new build has been developed with an independent identity from its historical counterpart. in subtle ways, the extension has subtly reinterpreted elements to allow an architectural dialogue to be established between the two.

barozzi-veiga-architects-fine-arts-museum-in-chur-switzerland-designboom-02
a consistent material palette and aesthetic has been used throughout the 4,000 sq feet new extension

 

 

 

both buildings follow a central symmetrical plan and use geometry as a tool to spatially link the two schemes together. in the extension, this classical configuration also makes it possible to simplify the structural system and to organize the exhibition halls on the lower levels.

barozzi-veiga-architects-fine-arts-museum-in-chur-switzerland-designboom-02
the extension is understood as an autonomous building, independent from the historical building

barozzi-veiga-architects-fine-arts-museum-in-chur-switzerland-designboom-02
both buildings present a central symmetrical plan and both use geometry as a tool for cohesion

barozzi-veiga-architects-fine-arts-museum-in-chur-switzerland-designboom-02
the exhibition spaces have been placed below ground level

barozzi-veiga-architects-fine-arts-museum-in-chur-switzerland-designboom-02
the design strives to minimize its exterior volume by inverting the program’s logical order

barozzi-veiga-architects-fine-arts-museum-in-chur-switzerland-designboom-02
the envelope is defined by the concrete slabs

barozzi-veiga-architects-fine-arts-museum-in-chur-switzerland-designboom-02
the scheme is located in chur, switzerland

 

 

project info:

 

 

full name: bkm – bündner kunstmuseum chur
location: chur, switzerland
client: hochbauamt kanton graubünden
authors: barozzi / veiga fabrizio barozzi , alberto veiga
project leader: katrin baumgarten
project team: paola calcavecchia, shin hye kwang, maria eleonora maccari, anna mallen
verena recla, laura rodriguez, ivanna sanjuan, arnau sastre, cecilia vielba
local architect: schwander & sutter architekten
project manager: walter dietsche baumanagement ag
landscape architect: paolo bürgi landschaftsarchitekt
structural engineer: ingenieurbüro flütsch
services engineers: waldhauser haustechnik ag, brüniger + co. ag, niedermann planung gmbh
façade consultant: x-made slp
lighting consultant: michaeljosefheusi gmbh

 

Save

Save

drawings

 

barozzi-veiga-architects-fine-arts-museum-in-chur-switzerland-designboom-02
elevation of the bündner kunstmuseum chur

barozzi-veiga-architects-fine-arts-museum-in-chur-switzerland-designboom-02
section showing the underground levels and connection between the existing and the new

barozzi-veiga-architects-fine-arts-museum-in-chur-switzerland-designboom-02
the extension is can be accessed from villa planta through its basement floor

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,905 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine