basecamp tokyo by torafu architects combines office and co-living space
 

basecamp tokyo by torafu architects combines office and co-living space

in the shinagawa city ward of tokyo, torafu architects has transformed an existing five-story structure to create a new facility for the employees of a leading korean IT company. situated close to meguro station, the completed project provides a multi-functional program. combining shared office space with a co-living complex, the building intends to become a ‘basecamp’ for workers travelling to tokyo every day for business. 

basecamp tokyo by torafu architects combines office and co-living space designboom

all images © daici ano

 

 

the total floor area of ‘basecamp tokyo’ covers approximately 31,790.67 ft2 (2953.45 m2). the first floor level was renovated into a shared office space, while accommodation for around 50 people is located on the 2nd to 5th floors. the design by torafu architects aims to provide a highly productive environment where employees can work efficiently even when they are far away from their base. it also affords a cozy and comfortable, home-like environment.

basecamp tokyo by torafu architects combines office and co-living space designboom

 

 

entering from the vehicle path, alongside the low wall with the facility’s name boldly emblazoned, visitors are invited inside. the entrance leads into a large space on the first floor, which is utilized as a reception, co-working space, lounge and dining area. to create this expansive space the architects removed, moved and reinforced certain load-bearing walls. they also strengthened footing beams in the existing pit so the vast space could become one large room with large outward opening windows.

basecamp tokyo by torafu architects combines office and co-living space designboom

 

 

the upper floors comprise private accommodation, team meeting rooms, quiet workrooms, and a fitness gym. the colored doors along the outside corridors add accents to the appearance of the building, enhancing the connection between the upper and lower floors. throughout all the private rooms, the architects dismantled the ceiling, leaving it exposed. individuality is integrated through the combinations of the furniture, the floor, and the curtains. outside there is also a front garden that contains a small fruit farm where people can relax on benches. 

basecamp tokyo by torafu architects combines office and co-living space designboom

basecamp tokyo by torafu architects combines office and co-living space designboom

basecamp tokyo by torafu architects combines office and co-living space designboom

basecamp tokyo by torafu architects combines office and co-living space designboom

basecamp tokyo by torafu architects combines office and co-living space designboom

basecamp tokyo by torafu architects combines office and co-living space designboom

basecamp tokyo by torafu architects combines office and co-living space designboom

basecamp tokyo by torafu architects combines office and co-living space designboom

basecamp tokyo by torafu architects combines office and co-living space designboom

 

 

project info:

 

project name: basecamp tokyo

location: shinagawa, tokyo, japan

principle use: facility for employees

architect: torafu architects

structural design: OHNO-JAPAN

production: FUKUDA RENEWAL/KOKENSHA/ISHIMARU

producer: kim nam woo

 

operation: UDS

lighting design: NEW LIGHT POTTERY

sign design: TAKAIYAMA

textile design: onder de linde

furniture: E&Y

plants: SOLSO

 

site area: 17,497.17 ft2 (1625.54 m2)

total floor area: 31,790.67 ft2 (2953.45 m2)

number of storys: 5

structure: RC

design period: march 2019 – november 2019

construction period: june 2019 – november 2019.11

photography: daici ano

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,305 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine